In Zeeland worden maatregelen getroffen voor een flinke storm die zich vanaf vanavond aandient. In België spreekt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (AMDK) zelfs van mogelijk de ergste storm in 50 jaar. ,,We mogen gerust spreken van een ernstige situatie", zegt woordvoerder Steve Timmermans.

De stormachtige wind van vandaag en de verwachte storm van morgen in combinatie met springtij veroorzaken verhoogde waterstanden langs de hele kust. Uit voorzorg zijn enkele afsluitbare doorgangen in Vlissingse dijken afgesloten. De keersluizen bij Stavenisse en Zierikzee zijn ook al dicht. Rijkswaterstaat houdt de stormvloedkeringen nauwlettend in de gaten. ,,We nemen zo nodig maatregelen zoals het sluiten van de stormvloedkeringen", laat de rijksdienst weten.

In de Vlaamse kustgebieden worden momenteel zandzakken verspreid. Ook in Antwerpen neemt men geen risico. De Scheldekaaien worden preventief afgesloten uit vrees voor overstromingen. Diverse evenementen zijn uit voorzorg afgelast.

90 kilometer per uur

Ook in het noordwesten en noorden van ons land gaat het flink stormen. Het KNMI verwacht plaatselijk zware windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur, aan zee mogelijk tot 90 kilometer per uur.

,,De komende 24 uur trekt een lagedrukgebied over het zuiden van Nederland. Hoe deze storm zich precies ontwikkelt is nog moeilijk te zeggen. We weten dat de regen overgaat in sneeuw en dat de wind flink aantrekt. Aan zee kan het zelfs stormachtig waaien”, weet weervrouw Diana Woei van Weerplaza. Met andere woorden: ,,Het gaat behoorlijk spoken. We houden het in de gaten.”