Lang heeft de jeugdige hufter zijn imago van harde en onvoorstelbaar stoere coole jongen overeind weten te houden, maar dan breekt hij alsnog. Luid snikkend valt hij aan de voeten van de agent die hem dreigt door te verwijzen naar Bureau HALT. "Nééééh! Niet de leestraf! Ik smeek u: niet de leesstraf!"
BiblioPlus, de bibliotheekkoepel voor de gemeenten Bergen, Gennep, Mook en Middelaar en Boxmeer en het HALT-bureau Noord-Limburg kondigen aan dat ze het meest vreselijke wapen in gaan zetten tegen de ontsporende huftertjes: het boek! Alleen al de naam van het project, Identificerend lezen voor jongeren, maakt dat de gemiddelde Noord-Limburgse en Oost-Brabantse tiener spontaan de controle over zijn urinewegen verliest. Het boekschuw tuig krijgt naar aanleiding van hun vergrijpen 'verhalen op maat' voorgeschoteld. Over groepsdruk, crimineel gedrag, verslaving of seksueel misbruik. De wijsheid dat boodschappen vooral in het winkelcentrum thuis horen, is aan de bedenkers van het project niet besteed. Die willen dat de jongens en meisjes zich na het uitlezen van hun straf hardop afvragen wat de moraal van het verhaal is. En daarna met die les in gedachten veranderen in burgers van de allerbraafste soort.
Ook bijzonder: het project Identificerend lezen voor jongeren heeft vanwege het grensverleggende karakter - al voordat er ook maar één jongere een leesstraf heeft ondergaan - een prijs verkregen van 42.000 euro.