Cuba kwam met een opmerkelijk voorstel toen het met TsjechiŽ onderhandelde over het afbetalen van een miljoenenschuld. De Cubanen willen de schuld van ruim 263 miljoen euro betalen met flessen Cubaanse rum, zo meldt het Tsjechische ministerie van FinanciŽn aan de BBC.

De enorme schuld dateert nog uit de tijd van de Koude Oorlog. Cuba maakte toen samen met het voormalige Tsjechoslowakije deel uit van het communistische oostblok.

Het Tsjechische ministerie zei eerder dat terugbetaling mogelijk was met rum of met medicijnen. Nu het voorstel er ligt, krabbelen de Tsjechen iets terug. Ze willen toch graag een deel van de schuld afbetaald krijgen in geld.

Een afbetaling in medicijnen is volgens BBC-correspondent Rob Cameron sowieso niet mogelijk, omdat de Cubaanse medicijnen niet voldoen aan de EU-richtlijnen.

"Cuba heeft niet veel geld, maar wel heel veel rum", vertelt Cameron verder. "Vandaar dit bijzondere voorstel." Mocht TsjechiŽ ingaan op het voorstel, dan heeft het land genoeg rum voor de komende honderd jaar.