Bomen kunnen luchtvervuiling erger maken. Daarvoor waarschuwt een gezondheidsinstituut van de Britse overheid. Als ze op verkeerde plaatsen in steden worden neergezet, kan vervuiling in de straten blijven hangen.

Alhoewel bomen de lucht zuiveren en fijnstof tegenhouden, kunnen er ook uitlaatgassen onder blijven hangen. ,,Bladeren en takken vertragen luchtstromen, waardoor schadelijke stoffen blijven hangen'', schrijft The Guardian vandaag naar aanleiding van een nieuwe landelijke richtlijn voor lokale overheden die binnenkort wordt uitgevaardigd.

Gemeenten moeten het advies volgens het gezondheidsinstituut zeker niet opvatten als een oproep om bomen te gaan kappen. Ze moeten zich er echter wel van bewust zijn dat bomen op de juiste plekken neergezet moeten worden en onderhoud behoeven. Ook het soort boom kan verschil maken.

Net als in andere Europese landen leidt luchtvervuiling in Groot-BrittanniŽ tot veel gezondheidsproblemen. Volgens de krant sterven jaarlijks 40.000 Britten aan de gevolgen van verontreinigde lucht.