De kwaliteit van het sperma van westerse mannen loopt al jaren terug, blijkt uit verschillende onderzoeken. Als dat zo doorgaat zijn stellen met een kinderwens straks aangewezen op medische hulp zoals ivf-behandelingen.

"Het voortplanten wordt dan een technische aangelegenheid", zegt uroloog Gert Dohle in het AD. De specialist van het Erasmus MC is organisator van een congres waar de kwaliteit van sperma op de agenda staat. Artsen uit de hele wereld komen deze week samen en bespreken wat de oorzaak kan zijn van de teruglopende kwaliteit en wat er moet gebeuren om het sperma te verbeteren.
Natuurlijk zwanger

Twintig jaar geleden hadden gezonde mannen gemiddeld zo'n 60 miljoen zaadcellen per milliliter. Dat is gedaald naar 40 miljoen. Als deze daling nog twintig jaar voortduurt, heeft de man straks te weinig zaadcellen in zijn sperma om op natuurlijke wijze een vrouw zwanger te maken.

Niet alleen de hoeveelheid neemt af, ook heeft het aantal levende zaadcellen steeds vaker een afwijking: een dubbele kop of een dubbele of gebroken staart.
Strakke onderbroek niet de oorzaak

De oorzaak ligt niet bij het dragen van strakke onderbroeken, laptops op schoot of mobieltjes in broekzakken. Alcohol en roken zijn wel slecht voor het sperma, zegt Dohle in de krant. Toch is dat volgens de uroloog niet de hoofdoorzaak. Het gaat namelijk al mis tijdens de zwangerschap, wanneer de zaadbal van de mannelijke foetus ontwikkelt.

Chemische stoffen die de moeder binnenkrijgt, geeft ze door aan haar ongeboren kind. "In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden", zegt Dohle. "Drinkwaterbedrijven krijgen die er niet uitgefilterd. Die stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus." Daardoor zou de zaadbal minder goed ontwikkelen. Ook de stof BPA kan de kwaliteit van sperma aantasten. Die stof zit onder andere in verpakkingen van etenswaren.