hr
jaargang -23 - laatste artikel 26-4 14:00 - 74454 artikelen - nu online 9 bezoekers -

Home
Forum
Lid worden

Leden
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Login onthouden

Login via:
Wachtwoord vergeten.

Het Forum

· [MED] Mededelingen
· [SUG] Suggesties
· [M&S] Moppen/Spelletjes
· [CUL] Kunst & Cultuur
· [OFT] Offtopic
· [G&C] Games & Computers
· [WMO] Wat me is overkomen
· [VDS] Vragen des levens
· [POL] Politiek
· [CON] Consumenten forum


Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek - Politiek


[1] 2

Hoe arrestanten en TBSers te behandelen?

08-07-11 13:00:44
Kpuc
Oudgediende


WMRindex: 7.557
OTindex: 38.305
S
Heel simpel, vrij spartaans en onzacht. Bijvoorbeeld het vervoer van de ene instelling naar de andere, enkels en handen ketenen, gewoon ouderwetse kettingen van goede kwaliteit. TBS'ers, nimmer op verlof, en gaat dat te ver voor sommige tere zieltjes, dan al zeker niet onbegeleid en met een duo bewapende begeleiders wie niet schromen om iemand bij een vluchtpoging in de kloten of doos te schieten.

08-07-11 13:15:02
Hisoka
Erelid


WMRindex: 1.102
OTindex: 976
De enige straf in nederland is de ontneming van vrijheid. en die "spartaanse" behandeling gaat in nederland absuluut niet werken. daar gaat alleen maar gezijk van komen. oom agent werkt het beste in nederland :)

08-07-11 13:16:42
Kpuc
Oudgediende


WMRindex: 7.557
OTindex: 38.305
S
@Hisoka: Zelf de zeik laten opruimen, desnoods met de eigen haardos indien het shirtje niet geofferd mag worden ;)

08-07-11 13:20:08
Hisoka
Erelid


WMRindex: 1.102
OTindex: 976
Kpuc: hmm zal in een of ander woestijnland misschien opgaan.

08-07-11 13:22:45
Kpuc
Oudgediende


WMRindex: 7.557
OTindex: 38.305
S
@Hisoka: In de VS en een aantal Zuid-Amerikaanse landen gebeurt dit ook.

08-07-11 13:32:57
Hisoka
Erelid


WMRindex: 1.102
OTindex: 976
Kpuc: deels waar. maar daar is de politie altijd al zo geweest. hier niet als eerste zijn den mensjes hier daar totaal niet van gedient arrestant of niet men zal het niet slikken. ook hebben wij hier natuurlijk overal regeltjes voor.

08-07-11 13:33:22
WMR-kok
Oudgediende


WMRindex: 5.850
OTindex: 106.950
S
Als arrestanten of TBS'ers vervoerd moeten worden, dan wel geboeid.
Net zoals in Amerika, handenboeien en voetboeien zodat ze alleen maar kleine stapjes kunnen maken.
En de handboeien en voetboeien ook met een ketting aan elkaar vast die op zijn beurt weer vast zit aan een riem die om het middel vastzit.

Een TBS'er mag nooit een verlof krijgen, zelfs niet voor een dag.
Als ze naar een begrafenis moeten, dan onder begeleiding van 2 agenten en de TBS'er moet geboeid zijn zoals hierboven beschreven. 8)

08-07-11 13:35:50
Kpuc
Oudgediende


WMRindex: 7.557
OTindex: 38.305
S
@Hisoka: Door dit soort pietluttige regeltjes ontsnappen arrestanten en TBS'ers, hoog tijd om de regels te verscherpen en niet meer al te zielig doen om luitjes wie de wet overtreden.

Peerke, plus een flinke stroomstoot als de arrestant harder dan 5 kilometer per uur loopt.

08-07-11 13:38:35
WMR-kok
Oudgediende


WMRindex: 5.850
OTindex: 106.950
S
Kpuc: 8) Dan moet ie wel heeeel snel kleine stapjes moeten kunnen zetten wil je 5 km/u kunnen halen. :P
(6) Maar mocht ie twijfelen om te lopen of een verkeerde richting uitgaan is een flinke stroomstoot wel een goed middel om hem terug op zijn plek te zetten. })

8) Je kan beter een stroomstoot geven als ie langzamer dan 3 km/u loopt. (6)

8) Je weet toch dat tijd geld kost? :P

08-07-11 18:28:24
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
Niet alleen het vervoer, ook het verblijf in de Hilton hotels gevangenissen dient flink versobert te worden. En werkkampen lijkt me ook niet een gek idee. Geketend en wel.

10-07-11 06:03:19
Kpuc
Oudgediende


WMRindex: 7.557
OTindex: 38.305
S
Peerke, kleine stappen veilig thuis ;)

Invis, den wel een stalen enkelband met ketting en zware gietijzeren bal _O-

11-07-11 13:29:55
nietmeer
Ehh.. ik ben het hier toch allemaal niet helemaal mee eens. Maar ik ben nog jong, vergeef me mijn, misschien enigszins, naieve instelling.
First of all, ik stond onder de veronderstelling dat iedere burger in Nederland bepaalde rechten bezat. Zowel nationale als internationale rechten. Op internationaal is er iets vastgesteld als 'onmenselijke behandelingen', 'vernederende behandelingen of straffen', en ga zo maar door.
Is het dan rechtvaardig om iemand die al dan niet de wet heeft gebroken (door zijn geestelijke toedoen), op door jullie opgenoemde behandelingen? Veiligheid der samenleving is een groot belang van de staat, en de overheid heeft hier inderdaad een geweldsmonopolie voor. Maar dit moet wel op een redelijke manier gaan, ik zie dit niet direct terug in jullie antwoorden.

Oh en daarnaast, Invisible, een maand of wat terug ben ik ivm mijn studie in een gevangenis geweest. Dit mag absoluut niet met een hilton-hotel vergeleken worden, op meerdere levels.

11-07-11 15:10:41
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
@findous: vergelijk het eens met hoe onze bejaarden in verzorgingstehuizen het hebben. Dan is een gevangenis wel degelijk een Hilton.

Mag ik ook je vraag omkeren: is het rechtvaardig om de zaken zo te doen als het nu gaat? Rechtvaardig naar de slachtoffers toe, naar de maatschappij toe?

Als er al sprake is van onrechtvaardigheid. laat die dan daar komen waar die hoort: bij de crimineel.

En dat geestelijke toedoen neem ik voor de meesten met een korrel zout: er zijn veel meer mensen die ook de betreffende afwijking hebben en die niet crimineel worden. Wat inhoudt dat er wel degelijk een eigen keuze is en men de gevolgen dus dient te aanvaarden.

11-07-11 15:28:53
nietmeer
@Invisible

Om eerlijk te zijn ben ik niet opde hoogte van de huidige toestand in een bejaardetehuis. Ik kan wel meepraten over een gevangenis, waar overigens in beginsel geen televisie/computer toegestaan is.
Het feit dat een mens opgesloten is voor langere tijd schijnt voor een menselijke geest 'onhoudbaar' te zijn, het is zelfs zodanig dat er op uitbreken uit een gevangenis géén extra straf staat. Puur omdat opsluiting tegen de menselijke geest in gaat.

De relatie slachtoffer - dader is, juridisch gezien natuurlijk, na het proces afgelopen.
Wat de maatschappij betreft, een gevangene is nog steeds een onderdeel van de maatschappij, en zijn rechten mogen niet zomaar gekort worden. Ookal heeft hij zelf een inbreuk op andermans recht gemaakt.
Zeker een macht als de overheid dient onafhankelijk en onpartijdig in deze situatie te staan, en erop na te zien dat de rechten van álle inwoners met respect behandelt worden.
Bovendien is er het ne bis in idem beginsel, een verdachte mag niet tweemaal voor hetzelfde feit gestraft worden. Wanneer iemand een gevangenisstraf opgelegd krijgt en deze uitzit, is het afgelopen.
Wanneer dit niet het geval is, is het einde zoek!

Ik ben geen psycholoog, en kan niet oordelen over de inbreng van een geestelijke toestand ivm met een strafbaar feit. Wanneer door een psycholoog is vastgesteld dat iemand geestelijk niet in orde is, ga ik daarin mee.

Ter afsluiting wil ik dus benadrukken dat ik vind dat (grond)rechten bij niemand ingekort mogen worden, gebeurd dit wel --> dan moet dat zijn op basis van de wet.

11-07-11 15:40:55
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
Wij verschillen hierin dus flink van mening. Ik vind dat als iemand willens en wetens de integriteit van iemand anders aantast, hij/zij het eigen recht erop ook verliest.

Jij bent nog jong, dus je maakt nu enkel nog de nadagen mee van het vertroetelen van criminelen en volledig negeren dan wel schofferen van slachtoffers door justitie. Mijn generatie heeft hem volledig mee mogen maken en slaat daardoor misschien wel wat de andere kant op. Kan zijn.

Desondanks: ik gun het je niet, maar ik zou ergens wel eens je woorden willen horen als jouw geliefden werden verkracht en vermoord....... Ik vermoed dat e.e.a. iets anders zal gaan luiden.

11-07-11 15:49:17
Kpuc
Oudgediende


WMRindex: 7.557
OTindex: 38.305
S
findous: Met Spartaans doel ik op geen luxe zoals een tv/pc op cel. In de recreatieruimtes, prima, iedereen wil graag wat meer zien dan de dagelijkse sleur.

En ook geen luxehap, maar die krijgen ze ook niet echt, instellingseten is nu eenmaal niet al te smikkelig.

De vergelijking met bejaarden/verzorgingshuizen wordt jammer genoeg te vaak ter horens genomen, ik vind dit niet terecht, een gevangene is meestal niet hulpbehoevend, kost dus ook minder per saldo. Wil je de misstanden in de verzorging aanpakken moet je het niet op het gevangeniswezen mikken, hoe makkelijk het ook is.

11-07-11 15:50:34
nietmeer
@Invisible, dat we van mening verschillen levert alleen meer interessante discussies op nietwaar?

Ik schiet misschien enigszins de andere kant op. Ik volg een rechtenstudie en ben lichtelijk (positief) verwondert van het rechtssysteem. Vandaar.

Maar als iemand willens en wetens de integriteit van iemand anders aantast, en hiervoor gestraft wordt door de rechterlijke macht dmv bijvoorbeeld een gevangenisstraf. Dan moet het daarna toch afgelopen zijn? Men kan toch niet blijven boeten voor een fout (hoe erg dit ook mag klinken, want ik snap dat dit ook geldt voor de ergste gevallen).
Bovendien dat als je gaat redeneren zoals u doet, moet je dan niet het gehele plaatje bekijken? Waar de dader vandaan komt, hoe hij is opgegroeid, wat hij heeft meegemaakt. Ik ben ervan op de hoogte dat dit nu ook wordt meegewogen wanneer het door een advocaat naar voren is gebracht. Maar als iemand een ingrijpend recht als het recht op integriteit verliest moet dit dan toch zeker goed gegrond zijn.
Wat nou als blijkt dat deze verkrachter/moordenaar vroeger mishandelt is?

In verband met uw laatste argument, ik ontken nergens dat dit ronduit vreselijk is. En ik hoop dat ik dan nog steeds mijn zelfde mening behoud.
Maar wat als uw geliefde iemand heeft verkracht/vermoord? U kent deze mensen, u kent ook de andere kant van hen, wilt u dan nog steeds dat ze onmenselijk worden behandelt?

11-07-11 16:02:02
nietmeer
Kpuc,
Ik ben met je eens dat een gevangenisstraf in eerste zin punitief moet blijven. Het is een ingrijpend middel en dat moet vooral ook door een gevangene gemerkt worden. Televisie en PC lijkt me dan ook uitgesloten.
Het plaatje wordt misschien wat anders wanneer we spreken over serieus langere gevangenisstraffen. Een tijdelijke gevangenisstraf is uit mijn hoofd max. 30 jaar, om over levenslang nog maar te zwijgen. Er is dan ook geen sprake meer van een herstelsanctie, de straf is immers permanent. In zo'n geval lijkt het me ook onmenselijk om geen vorm van recreatie ter beschikking te stellen.
Overigens lijkt instellingseten me inderdaad geen pretje, mijn internaateten was al een ramp!

11-07-11 16:10:38
Invisible
Oudgediende


WMRindex: 3.730
OTindex: 5.186
Sorry dat ik het zeg findous, maar jouw redenatie is nu exact dat waar de gewone burger echt de buik vol van heeft. Altijd die aandacht voor de dader, altijd dat rekening houden met alles van hem en de slachtoffers bekijken het maar. Terwijl die vaak levenslang hebben gekregen. Want dat vergeet je gemakshalve even. Een roofovervallende verkrachter die 6 jaar krijgt en nu na 4 jaar al op proefverlof mag en niet terugkomt, een moordenaar die na 8 jaar vrij is (NB., de tijd dat je ook met moord na 4 jaar al vrij kon zijn is nog maar kort geleden.....het is een godswonder dat mensen niet massaal eigen rechter zijn gaan spelen)

Er zijn veel meer mensen met aanmerkelijk slechtere jeugden die nooit crimineel worden. Die geslagen zijn zonder zelf gewelddadige verkrachter te worden.

Het blijft hoe dan ook een eigen keuze van de dader. De rest, de zieligheid en het begrip, zijn het gevolg van een totaal van de gewone maatschappij vervreemde rechterlijke macht en justitieel apparaat. Waar het al onmenselijk wordt gevonden als je straf uitdeelt aan die zielige criminelen.

Ik gun eigenlijk niemand dergelijke zaken, maar gezien het toch gebeurd zou het uiterst nuttig zijn als de leden van de justitiele macht, de Coornhertliga voorop, zelf eens een flink stuk praktijk ervaring zouden krijgen met. De veranderingen daardoor zouden het rechtsgevoel van de gewone burger zeer ten goede komen.


11-07-11 16:11:02
Kpuc
Oudgediende


WMRindex: 7.557
OTindex: 38.305
S
Waar het mij in principe om gaat, wees de gevangene voor, zorg dat bij verplaatsingen alle mogelijkheden om de benen te nemen worden afgekapt, indien mogelijk, als er een stel malloten met een tank de muur omver rijden, dan richt je nog weinig aan 8O

Langgestraften.. recreatie wat ruimer, prima, maar dan niet op cel.

Mwah, die gefrituurde speklappen met zwoerd en zompig gebakken appies waren nog niet zo verkeerd hoor ;)

11-07-11 16:29:43
alweerdood
winnaar PW 06


WMRindex: 852
OTindex: 5.796
Veroordeelden mogen met het vervoer wel iets harder aangepakt worden. Let wel: Ze moeten wel al veroordeeld zijn. Als je net gearresteerd bent maar nog niet veroordeeld dan mag het allemaal wel een onsje minder. Je kunt immers nog onschuldig zijn.

Wat betreft TBS'ers: volgens mij had Nederland een van de laagste recidive-cijfers van de wereld. Nou kunnen allemaal burgers wel gaan mekkeren, maar er is een grens aan wat je reëel nog kunt verbeteren. Er is een foutmarge, die zal er ook altijd zijn. wel zijn verbeteringen zoals enkelbanden met GPS enzo (volgens mij nog niet standaard) makkelijk te implementeren, en dat zou dus ook moeten gebeuren.

Zelfs in een fabriek waar alles automatisch verloopt zal een foutmarge zijn, al is het maar 1 op de miljoen. Er zal iets fout gaan, ooit.

In plaats van die 1 op de miljoen foutmarge te verlagen tot 1 in de 2 miljoen, kunnen we dat geld beter besteden aan slachtofferhulp..

11-07-11 16:30:51
nietmeer
@Invisible, ik denk dat u me enigszins verkeerd begrepen heeft.
U hoort mij niets zeggen over 'zielige criminelen', mijn mening gaat enkel zover dat wanneer iemand een inbreuk op andermans recht maakt, deze hiervoor gestraft wordt dmv straffen door de wet opgelegd. Prima.
Wat ik wel onmenselijk vind is dat een persoon meerdere keren voor hetzelfde feit gestraft worden. Het is toch niet goed om in een staat te leven die te (ik weet nog niet precies wat té is) ver gaat in het opleggen en uitvoeren van sancties? Waar ligt dan de grens..??
Bovendien moet er onderscheidt gemaakt worden in ieder strafbaar gepleegd feit.

Ik was alvorens mijn excuses aanbieden en het is absoluut niet mijn bedoeling om arrogant of iets dergelijks over te komen maar een burger die zich hierover niet heeft ingelezen staat mogelijk niet stil bij alle factoren die een overheid of beter gezegd de rechterlijke macht allemaal moet meenemen in zijn beslissing. Ik sta bij lánge na ook niet stil bij al deze factoren, ik besef echter wel dat er factoren zijn waar ik niet van op de hoogte ben. Wanneer ik dit wel deed zou ik misschien een meer rechtvaardig oordeel kunnen vellen over de gehele situatie. Tot die tijd pleit ik voor instandhouding van alle rechten. Die van het slachtoffer en die van de dader.

Wat u zegt dat het slachtoffer levenslang heeft, klinkt mij bekend in de oren. Dat de overheid hier niets aan doet is niet waar, dit is echter een geheel andere kant. Ik ben hier wederom niet goed van op de hoogte maar ik herinner me wel kreten als slachtofferhulp.
Wat ik hiermee énkel wil zeggen is dat hoe ernstig de situatie voor het slachtoffer ook mag zijn, dit de overheid geen vrijkaartje mag geven bij het behandelen van de daders.

Wat betreft de geestelijke toestand van de dader en eigen keuze. Daar ben ik het écht niet mee eens. Gevallen als schizofrenie/psychoses zijn écht geen eigen keuzes, en is het dan rechtvaardig om iemand een (let wel) punitieve straf op te leggen omwille van acties die hem ECHT niet toegerekend kunnen worden?
Ik vind dat, zeker in dit geval, het slachtoffer en de dader los van elkaar gezien moeten worden.

Als laatst denk ik niet dat leden van de rechterlijke macht geen slachtoffers van criminaliteit zijn. Toevallig ken ik een oud-lid van Coornhert-Liga en deze meneer heeft zijn deel ook gehad.

11-07-11 16:31:48
nietmeer
Kpuc, Are you kidding me? Ik eet nog liever mijn eigen schoen op dat het internaateten!!

11-07-11 16:36:47
Kpuc
Oudgediende


WMRindex: 7.557
OTindex: 38.305
S
findous: Vergeleken met de gemiddelde hap op Britse tafels is het goddelijk ;)

11-07-11 17:16:25
deeese
Erelid


WMRindex: 2.776
OTindex: 1.242
per soonlijk ben ik van mening dat de overheid een duidelijker grens moet gaan stellen aan peroonlijk en economisch leed.

iemand die inbreekt in een huis moet harder worden aan gepakt dan een bedrijfs inbraak. iemand die wordt op gepakt voor mishandeling (dus geweld verkrachting etc) moet altijd harder worden opgepakt worden dan een economisch dilect. moord zal altijd levens lang moeten zijn

niks geen minder toerekeningsvatbaar. natuurlijk ben je minder toerekeningsvatbaar als je in staat bent te moorden. dan moet je wel geestelijk gestoord zijn.

net zoals pedofielen mogen wat mij betreft ook stukken harder worden aan gepakt. een kind misbruiken levenslang niks minder toerekeningsvatbaar je moet geestelijk wel kapot zijn wil je er toe in staat zijn.

betrapt met kinder porno 20jaar zonder kans op vervroegde vrijlating.

maar wat betreft de behandeling van de gevangenen. te werkstelling in de gevangenis zal een must moeten zijn. het is niet enkel beter voor de economie maar ook voor de gevangenen. het bied ze direkt afleiding en zal de kans op een baan buiten de bajes echt niet doen afnemen. daarnaast iedereen dient te werken waarom een gevangenen dan niet.


Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren!

[1] 2

WMRphp ver. 7.1 secs - Smalle versie - terug naar boven