Voor wie het zat is om schaapjes te tellen is er nu een moderne oplossing: Napflix. Een site vol rustgevende filmpjes die je moeten helpen zo snel mogelijk in dromenland te zijn. Zou dit echt werken?

Waar de series op Netflix juist spannend, boeiend en vol actie moeten zijn, wil Napflix precies het tegenovergestelde: filmpjes van brandende kaarsen, vissen in een aquarium of klassieke concerten. Het concept is bedacht door twee Spaanse mannen die alles uit hun siësta wilden halen. De bedenkers zeggen dat de filmpjes je hersenen laten ontspannen en je makkelijk in slaap brengen.

Slaapgeneeskundige Sigrid Pillen ziet hier zeker iets in. "Als je wilt ontspannen is het belangrijk dat de hersenen zo min mogelijk geprikkeld worden", zegt ze. "Het verschilt een beetje per persoon waar je rustig van wordt, maar ik kan me goed voorstellen dat een aantal van de video's op Napflix wel werken."

Toch lijkt het tegenstrijdig om naar een scherm te kijken om in slaap te vallen, vanwege de negatieve effecten die schermen zouden hebben op slaap. Er wordt vaak gezegd dat het het blauwe licht van je scherm slecht zou zijn voor de aanmaak van melatonine, het stofje waar we van in slaap vallen. "Dat klopt ook wel, maar het is zeker niet zo dat het kijken naar de iPad sowieso slecht is om in slaap te vallen", zegt Pillen.

Volgens haar is het belangrijker is om te kijken wat je doet op het scherm: "Als je aan het gamen of aan het whatsappen bent bijvoorbeeld, dan gebruik je heel actief je hersenen." Pillen denkt dat het vooral belangrijk is bij de video's op Napflix dat er geen verhaallijn in zit, en er weinig verrassingen in zitten. "Dat haalt de trigger weg dat je wil blijven kijken", zegt ze. "Dat is vaak bij Netflix het grootste probleem: series zijn gemaakt met het idee dat je steeds getriggerd wordt om nóg een aflevering te kijken."

Ook Thomas Hendriks van wetenschappelijk tijdschrift Quest denkt dat de filmpjes kunnen helpen om te ontspannen, maar dat het heel erg per persoon verschilt welke video's werken. Het belangrijkste is volgens hem dat je er niet bij hoeft na te denken. "Er staat bijvoorbeeld ook een filmpje op van een schaakwedstrijd, dat werkt alleen voor mensen die niets met schaken hebben", zegt hij. "Als je helemaal into schaken bent, ga je toch meedenken over wat de volgende zet zou kunnen zijn."
Filmpje