Een Canadese rechter ligt onder vuur vanwege enkele zeer ongepaste opmerkingen in een verkrachtingszaak. Zo vroeg hij onder meer aan het slachtoffer waarom ze haar 'knieën niet bij elkaar' hield.

De gewraakte zaak had plaats in 2014. Een 19-jarige vrouw zei dat ze was verkracht in een badkamer tijdens een feestje. De rechter Robin Camp vroeg de vrouw waarom ze haar kruis niet tegen het badkamermeubel had gedrukt, zodat ze niet kon worden gepenetreerd. "Waarom hield je niet gewoon je knieën bij elkaar?", vroeg hij haar.

Over seks zei hij tijdens de rechtszaak: "Jonge vrouwen willen seks, vooral als ze dronken zijn." Op een ander moment gedurende de rechtszaak zei hij: "Soms gaan seks en pijn samen, dat hoeft niet per se slecht te zijn."

Aan het einde van de rechtszaak sprak rechter Camp de verdachte vrij van verkrachting.

Tijdens de uitspraak zei hij: "Ik wil dat je je vrienden vertelt dat ze teder moeten zijn voor vrouwen. Ze moeten ook geduldiger zijn. En heel voorzichtig. Om zichzelf te beschermen, moeten ze heel voorzichtig zijn."

De vrijspraak van de man werd herroepen in hoger beroep. In november komt de zaak opnieuw voor.

Camp zegt nu, dat hij tijdens de rechtszaak weinig wist van het Canadese strafrecht. Dat had ermee te maken dat hij geboren en getogen is in Zuid-Afrika. Inmiddels heeft hij verschillende sentiviteitscursussen gevolgd. Ook heeft hij al verschillende keren in het openbaar excuses gemaakt voor zijn opmerkingen.

Deze week wordt bepaald of de rechter uit zijn functie wordt ontheven vanwege de ongepaste opmerkingen.