Een gids van het Visserijmuseum in Woudrichem heeft een enorme rel veroorzaakt. Bij het ambachtelijk maken van een touw, op de lijnbaan in het museum, gaf hij als uitleg aan een dertienjarig jongetje dat je met dat touw ook Marrokkaantjes kan vastbinden. Nadat de vader van het jongetje zijn ongenoegen over het voorval publiceerde op Facebook, is het museum mikpunt van spot en zware kritiek.

Bestuurslid Richard Abbink van het museum betreurt alle ophef. "Het had nooit mogen gebeuren laat dat voorop staan, maar de uitspraak is gedaan in een bepaalde context. Door alleen dit ene zinnetje naar buiten brengen, krijgt het wel een heel zware onbedoelde lading."

In de reacties op het voorval is echter weinig context en nuance te bespeuren. "Ik hoop dat ze die vrijwilliger vastbinden en in de oceaan dumpen", schrijft ene Marcos.

Een ander is van mening dat het museum het nu heel druk gaat krijgen. "Zeker met blanke Nederlanders." Damianne Manidiri vraagt zich af waarom Marokkaantjes vastgebonden moeten worden. "Zijn jullie soms een clubje sadisten?"

Op Facebook laat het bestuur van het museum weten dat het zich distantieert van de uitspraken en dat de betrokken persoon inmiddels is aangesproken op zijn gedrag.

"De vrijwilliger heeft aangegeven er veel spijt van te hebben." Voor nogal wat reageerders, gaat dat niet ver genoeg. "Ongelofelijk dat mensen denken dat excuses voldoende zijn in racismekwesties. Aanpakken die hap en educatie geven aan je personeel."

Ondanks diverse adviezen om sommige reageerders te blokkeren en om reacties te verwijderen op de Facebookpagina van het museum, is bestuurslid Richard Abbink dat niet van plan. "We laten alles staan. De uitspraak is in een bepaalde context gedaan, we hebben onze excuses aangeboden en de medewerker erop aangesproken. Dat is het en meer niet."