Het is in bepaalde delen van Malawi heel gewoon om vrouwen en meisjes bij bepaalde gelegenheden ‘seksueel te reinigen’. Dat is de taak van zogenaamde hyena’s, volwassen mannen die worden ingehuurd om seks te hebben met vrouwen. Een van hen is Eric Aniva. Hij is veertig jaar oud en heeft al met minstens 104 vrouwen het bed gedeeld. BBC-journalist Ed Butler sprak met hem.
Aniva is besmet met hiv en gebruikt geen condoom. Hij woont in het Zuid-Malawese dorpje Nsanje en is er de belangrijkste hyena. Hij reinigt vrouwen bij allerlei gelegenheden. Wanneer een man bijvoorbeeld sterft, moet zijn vrouw eerst naar bed gaan met Aniva voor ze haar echtgenoot mag begraven. Hetzelfde geldt voor een vrouw die een miskraam heeft gehad.
Maar ook meisjes die voor het eerst menstrueren moeten gedurende drie dagen seks hebben met Aniva om de overgang van kind naar vrouw te markeren. Doen ze dat niet, dan roepen ze het ongeluk af over hun families, zo geloven de dorpsbewoners.
“De meeste meisjes met wie ik geslapen heb, gingen nog naar school,” vertelt Aniva. “Sommige meisjes zijn maar 12 of 13 jaar oud, maar ik heb ze liever ouder. Al die meisjes hebben er plezier in dat ik hun hyena ben. Ze zijn trots en vertellen andere mensen dat dit een echte man is, die weet hoe hij een vrouw moet plezieren.”
Aniva is een van de 10 hyena’s in het district en vertelt dat elk dorp er een heeft. Ze worden 4 tot 7 dollar per keer betaald.
Filmpje