Als de president je iets gebiedt, dan gehoorzaam je. Zeker als je in het autoritair geregeerde Wit-Rusland woont, waar de president al sinds 1994 Loekasjenko heet. In de afgelopen 22 jaar bouwde die een reputatie op als nogal autoritair heerser.

En bij die autoritaire regeerstijl horen ook ouderwetse vijfjarenplannen. Vorige week opende de president het Nationale Congres, waar het economische plan voor de periode tot 2020 besproken wordt.

"Wat ik hier op het podium zeg, is wet voor jullie", zei Loekasjenko volgens oppositiezender Belsat. Daarna verraste hij zijn onderdanen met de aansporing om 'zich uit te kleden en te werken'.

Waarschijnlijk bedoelde Loekasjenko 'zich te ontwikkelen en te werken', in het Russisch klinkt dat bijna hetzelfde.

Maar de gelegenheid om hun president op de hak te nemen lieten de Wit-Russen zich niet ontnemen. Sindsdien kleden ze zich dus massaal uit op hun werk, en verspreiden daarvan foto's op Instagram en Twitter.

Of deze onorthodoxe economische aanpak al tot groei geleid heeft, is niet duidelijk. Op de site van het staatspersbureau blijft het in ieder geval stil rondom deze nieuwste ontwikkelingen in de Wit-Russische economie, en beperkt men zich tot de wat meer traditionele berichten over een handelsdelegatie uit Duitsland, of een nieuwe wet die de bedrijvigheid in rurale gebieden moet stimuleren.
Foto