De man die in 2012 bij een bloedige schietpartij in het Amerikaanse Tuscon het Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords zwaar verwondde, zou haar nu willen aanklagen en 25 miljoen dollar claimen.

De dader, Jared Lee Loughner, doodde bij de schietpartij zes mensen en verwondde nog eens dertien anderen. Congreslid Giffords werd in het hoofd geraakt en overleefde de tragedie ternauwernood. Ze kampt nog altijd met spraakproblemen, een verlamde rechterarm en een verminderd gezichtsvermogen.

Maar Loughner, veroordeeld tot zeven keer levenslang plus 140 jaar celstraf, zou Giffords nu voor het gerecht willen slepen. Hij zou genoegdoening willen voor de opgelopen emotionele en psychische schade. Hij claimt er te zijn ingeluisd door de overheid.

"Mijn straf is illegaal, ik ben er bij gelapt”, zou hij in een brief hebben geschreven aan de rechtbank die in handen is van de New York Daily News. "De overheid heeft chips in mijn hoofd geplaatst en controleert mij nu van binnenuit." De brief is overigens nog niet geverifieerd.

Loughner heeft een lange historie van psychische stoornissen. Hij claimt ook dat de schietpartij nooit heeft plaatsgevonden en dat Giffords nooit is neergeschoten.