Nog nooit werden er zo weinig juweliers overvallen als vorig jaar, blijkt uit nieuwe cijfers. En dat is logisch, stellen deskundigen. "Je bent een sukkel als je in deze tijd nog een juwelier durft te overvallen."

In 2013 waren 48 juwelierszaken doelwit van een overval, in 2015 waren dat er nog 11. Dat blijkt uit cijfers van de federatie Goud en Zilver. "Een laagterecord als je kijkt naar de afgelopen tien jaar", stelt misdaadjournalist Mick van Wely tegen Editie NL.

Dat komt onder meer doordat het oplossingspercentage van de overvallen heel hoog is. "Meer dan de helft van de overvallen wordt opgelost. Dat is hoog. Wat dat betreft verdient de politie een pluim", stelt Van Wely.

Ook worden bijna alle overvallen op juwelierszaken vastgelegd. Of door beveiligingscamera's, of door omstanders die met hun mobieltje filmen. "Daardoor is het makkelijker om de daders te pakken. Zo werd onlangs in Groningen een juwelier overvallen. Het leek de perfecte overval. Totdat de daders zich gingen omkleden in een steegje, recht onder een beveiligingscamera."

De daling past in de trend: het afgelopen jaar daalde het aantal overvallen in ons land.