Een leerling moest de som 5×3 oplossen en daarbij de juiste uitleg geven. Hij schreef 5+5+5=15. De leraar rekende het fout. Volgens hem moest het antwoord zijn: 3+3+3+3+3=15. De ouders van de jongen waren het daar niet mee eens en plaatsten de som op Reddit. Al snel boog het hele internet zich over de kwestie.
De ouders vonden dat niet duidelijk uit de opdracht bleek dat er een verplichte strategie gehanteerd had moeten worden en dat de berekening van hun zoon net zo goed naar het juiste antwoord leidde. Op Reddit, waar al ruim 11.000 reacties zijn geplaatst, zijn de meningen verdeeld. Ook over de vraag daarna, want daar gaat het opnieuw fout: mag je 4×6 op dezelfde manier berekenen als 6×4. Technisch gezien is er een duidelijk verschil. Ook voor 4×6 geldt: 6+6+6+6 en niet andersom.
TechInsider vroeg een wiskundeleraar uit New York, Frank Noschese, om een verklaring. Volgens Noschese werd de leerlingen ongetwijfeld de juiste formule aangeleerd en moest die dus ook worden toegepast. “Maar wat het kind deed, is mathematisch ook correct. Kinderen weten meestal wel dat vijf keer drie gelijk is aan drie keer vijf.”
Foto