Het had zo’n mooie ervaring moeten worden, die prachtige reis naar Borneo om vervolgens na 5 maanden opvangwerk in een orang-oetans centrum, lekker te gaan chillen en duiken rondom de stranden van Zuid-Afrika. Het liep een beetje anders. En nog wel bijna met dodelijke afloop.

Alles vanwege een spinnetje. De Engelse advocaat Jonathan Hogg zat namelijk lekker relax in het vliegtuig van Qatar Airways. Hoewel je daar prima en comfortabel zit, voelde de Brit een kriebelend gevoel op zijn been, gevolgd door een steek. Nadat hij toch maar even ging kijken, bleek er een spin op zijn been te zitten. Hij poetste hem van zijn been, waarna de insect het hazenpad koos. Dat deed de spin niet te bepaald onopvallend, want al snel werd hij opgemerkt door de stewardessen aan boord.

Plots begon het been op te zwellen en kreeg het al snel een blauwe kleur. Hogg keek het nog even aan, totdat het been een paar dagen later toch echt zwart begon te worden. Inmiddels deed de steek hem onbeschrijfelijk veel pijn. Eenmaal in het ziekenhuis mocht hij meteen door naar de OK. Daar barstte het been spontaan open en droop het etter eruit. De doktoren gingen daarop meteen over tot een spoedoperatie.

Het bleek naar alle waarschijnlijkheid te gaan om een vioolspin. Het diertje draagt gif bij zich, die fatale gevolgen kan hebben voor een mensenleven. Dat komt omdat de bacterie die in het gif zit, het vlees opeet. Dit proces was langzaam gaande bij Hogg, waardoor de doktoren genoodzaakt waren een stuk van het been af te snijden, om erger te voorkomen. Uiteindelijk waren er drie operaties en een huidtransplantatie nodig om het been enigszins op te lappen.

Hogg is niet blij met deze beangstigende ervaring en laat het er dan ook niet bij zitten. Hij stelt Qatar Airways aansprakelijk voor dit ongeval en zegt daarmee dat hij vindt dat de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is om de veiligheid van de passagiers aan boord te garanderen. Of dat zelf tot in dit detail kan, moet blijken in de rechtbank. Hogg gelooft in een goede afloop en zet zijn beste beentje voor.