Pleegde de 18-jarige Conrad Roy vorig jaar zelfmoord omdat hij hopeloos met zichzelf in de knoop zat, of was het zijn vriendin die hem overhaalde zichzelf om te brengen? "Als de politie mijn sms'jes aan hem leest, kan ik het schudden. Dan kan ik regelrecht de gevangenis in."

Dat is wat Michelle Carter sms'te naar een vriendin toen Roy vorig jaar juli op de parkeerplaats van een warenhuis om het leven was gekomen. Hij werd levenloos gevonden in zijn auto, waarin hij de benzinemotor van een waterpomp had aangezet.

Hij stierf door koolmonoxidevergiftiging. Michelle Carter was op dat moment 17 jaar oud. Nu staat ze in New Bedford, in de Amerikaanse staat Massachusetts, voor de jeugdrechter. Ze wordt beschuldigd van doodslag.

Voordat hij overleed, had Carter hem gevraagd haar sms'jes aan hem te wissen. Toch kwam de politie de berichtjes op het spoor. Daaruit blijkt dat Carter hem, sinds ze elkaar in 2012 ontmoetten, stelselmatig had geprobeerd over te halen om zelfmoord te plegen. Een paar sms'jes:

"Je zegt altijd dat je het gaat doen, maar je doet het nooit. Ik wil alleen maar zeker weten dat het vanavond echt gaat gebeuren."
"Je kunt het niet uitstellen. Want dat is wat je steeds maar blijft doen."

Ook als Roy meldde dat het goed met hem ging, bracht Carter het onderwerp snel weer bij zelfmoord. The Washington Post citeert een van die conversaties:
Roy: "Hoe was je dag?"
Carter: "Wanneer ga je het doen?"
En als Roy dan schreef dat hij een leuke dag had, sms'te Carter:
"Echt waar?"
Roy: "Ja."
Carter: "Geweldig. Wat heb je gedaan?"
Roy: "Beetje gewerkt, daarna wat dingetjes opgezocht."
Carter: "Wanneer ga je het doen? Ophouden de vraag te negeren?"

Aanleg voor depressiviteit
Roy had aanleg voor depressiviteit en deed al eens een zelfmoordpoging voordat hij Carter ontmoette, maar zijn familie is ervan overtuigd dat hij het ergste achter de rug had. Zijn relatie met Carter speelde zich grotendeels online af. In de twee jaar dat ze met elkaar omgingen, zagen ze elkaar maar een paar keer in levenden lijve.

Carter speelde een rol bij het adviseren van de beste methode om zelfmoord te plegen. Dat blijkt uit haar sms'jes. Zij is het die Roy overhaalde zichzelf met koolmonoxide te vergiftigen. Toen hij liet weten dat niet te zien zitten, schreef ze: "Probeer een plastic zak, of ophangen. Ophangen is pijnloos en duurt maar een seconde, als je het goed doet."

Of Carter ook echt aansprakelijk kan worden gehouden voor de zelfmoord van Roy, wordt de komende weken door de rechter vastgesteld. Ze moet op 2 oktober opnieuw voorkomen.

Intussen heeft ze een inzamelingsactie gehouden ter herinnering aan Roy. En ze stelt zich op als vraagbaak voor jongeren die met zichzelf overhoop liggen: op social media heeft ze bijvoorbeeld geschreven hoe ze had geprobeerd Roys zelfmoord te voorkomen.

"Het leven van mijn vriend heb ik niet kunnen sparen", schreef ze op Facebook. "Maar ik ga hier mijn best doen om dat van zo veel mogelijk anderen te redden."