Ga je binnenkort met de auto op vakantie naar Frankrijk? Zorg er dan voor dat je niet wordt betrapt met slippers achter het stuur.

Een Franse vrouw is onlangs op de bon geslingerd, omdat ze rondreed met slippers. De vrouw was in de buurt van Toulose op een landweg toen ze werd gesommeerd om te stoppen.

"Een vrouwelijke agent hield me aan", vertelt ze aan de krant Depeche du Midi. "Ik opende de deur en ze zag mijn voeten en zei: ik ben verplicht om u een bon te geven. U mag niet met dit soort schoenen rijden."

De vrouw dacht eerst dat het een grap was, maar de agente bleek bloedserieus en schreef een bekeuring van 90 euro uit.

Een slipperverbod staat niet letterlijk in de Franse wet, maar agenten mogen wel boetes uitdelen als ze iets zien dat gevaarlijk kan zijn voor de verkeersveiligheid, zoals slippers. Want je voet kan zo maar eens van het pedaal afglijden.

Voor automobilisten is het sowieso goed uitkijken geblazen in Frankrijk. Sinds deze maand is het verboden om te rijden met oordopjes in. Met een fors boetebeleid (135 euro) wil Frankrijk de strijd aangaan tegen onoplettendheid in achter het stuur.

Maar ook wie er op uittrekt naar andere Europese landen doet er goed aan om Maar ook wie er op uittrekt naar andere Europese landen doet er goed aan om de lokale curiosa uit de wegen- en verkeerswet tot zich te nemen. Zo is de dashcam, in ons land steeds populairder, verboden in Oostenrijk, Luxemburg en Portugal.

En ook wie zijn hond wil meenemen, moet even de regels in het land van bestemming na te lezen. In Duitsland moeten honden namelijk worden vastgezet met een speciale gordel. En in Polen mogen honden überhaupt niet voorin zitten.

Waar moet je nog meer op letten in populaire vakantielanden? Enkele opmerkelijke regels op een rij:

In België en Oostenrijk is het verboden om de motor onnodig te laten draaien, bijvoorbeeld als je moet wachten voor een overweg.
In Denemarken moet je bij een natwegdek je snelheid zodanig aanpassen dat andere weggebruikers niet nat worden gespat
In de Noorse hoofdstad Oslo mogen elektrische auto’s op de busbaan
Als je in Spanje en wild dier aanrijdt, ben je zelf verantwoordelijk voor de schade, tenzij de wegbeheerder het heeft nagelaten om met borden te waarschuwen voor overstekend wild
In San Marino is het verboden om in een rijdende auto te roken
In Vaticaanstad is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur
In Wit-Rusland, Europa's laatste dictatuur, is het verboden om in een vieze auto te rijden
Het is verboden om met een caravan Monaco binnen te rijden. Dat is ook niet nodig, want het prinsdom heeft geen camping.