Een foto van een Syrisch meisje dat verschrikt haar handen omhoog houdt, deed de afgelopen dagen de harten van veel Twitteraars smelten. "Ik gebruikte mijn telelens, maar zij dacht dat het een wapen was", zegt fotograaf Osman Sagirli.

De foto werd afgelopen week duizenden keren gedeeld, nadat fotojournalist Nadia Abu Shaban 'm op Instagram en Twitter had gezet. De BBC spoorde de fotograaf op. Hij bevestigde dat het meisje dacht dat er een geweer op haar werd gericht.

"Ik realiseerde me pas dat ze doodsbang was, nadat ik de foto had gemaakt", vertelt Osman aan de BBC. "Ik keek naar de foto en zag dat ze op haar lip beet en haar handen omhoog hield. Normaal rennen kinderen weg, verbergen ze hun gezicht, of lachen ze wanneer ze een camera zien."

Osman maakte de foto van het vierjarige meisje Adi Hudea vorig jaar december, toen hij in het Syrische vluchtelingenkamp Atmeh was, vlakbij de Turkse grens. Adi had met haar moeder 150 kilometer afgelegd om bij het kamp te komen.

De foto werd in januari voor het eerst in de Turkse krant Türkiye geplaatst. Pas toen de fotojournaliste Nadia Abu Shaban uit Gaza de foto vorige week had gedeeld, ging die viral.
Foto