De Brit Keith Martin, ‘s werelds dikste man die op zijn zwaarst 445 kilo woog, overleed aan een longontsteking. Hij was net 44 geworden.
De bedlegerige Londenaar overleed 8 maanden na een maagverkleining, waarbij driekwart van zijn maag werd verwijderd. Voorheen kreeg hij gemiddeld 20.000 calorieën per dag binnen – ongeveer 10 keer meer dan de aanbevolen hoeveelheid – in de vorm van een ontbijt met 6 gebakken eieren en lunches en avondmaaltijden bestaande uit pizza’s, kebab, Big Macs en andere afhaalmaaltijden. Hij spoelde dit alles weg met 3,5 liter koffie en 2 liter koolzuurhoudende dranken. En dan waren er ook nog de tussendoortjes: sandwiches, chocolade, chips, snoep en koekjes.
Kesava Mannur, de chirurg die Martin probeerde te redden met een maagverkleining, riep de Britse regering op om een fastfood belasting te heffen om mensen te helpen beschermen tegen morbide obesitas. Hij zei: ‘Keith had, net als veel mensen, een aantal emotionele problemen en hij troostte zich met eten (…) Dat soort gedrag is niet nieuw, maar wel nieuw is hoe gemakkelijk het is voor mensen in die situatie om veel goedkope junkfood te kopen.’
Foto