Kunnen honden groen zien van jaloezie zoals wij mensen dat kunnen? Wetenschappers hebben na jaren onderzoek eindelijk het antwoord voor nieuwsgierige baasjes.

Baasjes die voor het oog van hun viervoeter een andere hond aaien, kunnen hun huisdier flink op de kast jagen. Honden kunnen namelijk behoorlijk jaloers zijn.

Amerikaanse onderzoekers zijn daar achter gekomen zo schrijft het wetenschappelijke blad PlusOne. Ze hingen camera's op in de huizen van hondenbezitters en vroegen om hun eigen hond geen aandacht te geven. De hondeneigenaren kregen ook een pluchen nephond. Die moesten de baasjes overdreven veel aandacht geven en continu aaien en aanhalen. Op de nephond zat een knop waardoor het ding ging kwispelen en blaffen.

Wat bleek? Een kwart van de honden kon de pluchen variant niet uitstaan. Ze begonnen er naar te happen en grommen. Ook begonnen de viervoeters overdreven veel aandacht bij hun baasje te halen en zo de relatie met de pluchen hond te verbreken.

Het experiment werd herhaald met een pompoen. Ook daartegen deden de hondenbezitters erg enthousiast maar de honden werden niet jaloers. Ze bleken te snappen dat dat een voorwerp was en geen concurrentie. Vermoedelijk kennen meer dieren jaloezie en is het gedrag ontstaan door de competitie tussen nestgenoten om de aandacht van hun ouders.