Selfies maken met vrienden en vriendinnen. Hoofden bij elkaar en glimlachen. Klinkt onschuldig toch? Schijn bedriegt; het bevordert de verspreiding van hoofdluis. Tenminste, als we de Amerikaanse Marcy McQuillan moeten geloven.
Marcy is een hoofdluis-expert bij Nitless Noggins, een behandelcentrum voor hoofdluis. Normaal gesproken wordt hoofdluis vooral gevonden bij basisschoolkinderen maar de laatste tijd ziet ze een flinke toename van de kleine beestjes bij jongeren.
"Luizen kunnen niet springen of vliegen dus de hoofden moeten met elkaar in aanraking komen om de beestjes te verspreiden" zegt McQuillen. Ze vervolgt: "Normaal behandel ik vooral jonge kinderen, omdat ze een hoger risico hebben om de hoofden bij elkaar te steken. Maar nu houden jongeren de hoofden massaal bij elkaar om selfies te maken".
Dr. Richard J. Pollack, docent geneeskunde aan de universiteit van Harvard in Amerika, noemt het bericht belachelijk: "Het is gewoon een slechte marketingstunt. Altijd als dit soort onbetrouwbare bedrijven een nieuwe vestiging openen, is er opeens een epidemie", vervolgt hij.
Betrouwbare cijfers over het aantal mensen met hoofdluis in de Verenigde Staten zijn er niet. Volgens schattingen van het Center for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten, hebben elk jaar zes tot twaalf miljoen kinderen tussen de 3 en 11 jaar last van hoofdluis.
Volgens Pollack is er geen bewijs dat er nu meer gevallen van hoofdluis zijn onder kinderen of jongeren. "Jongeren hebben bijna nooit last van hoofdluis. Ze hebben dus geen kans om de beestjes te verspreiden. Zelfs niet als ze tientallen selfies per dag maken."

"Hoofdluis wordt normaal gesproken verspreid door direct en langdurig 'head-to-head' contact. Ja, het is theoretisch mogelijk voor kinderen en jongeren om luizen te verspreiden door het maken van een selfie, maar dat zal niet vaak voorkomen."