Dankzij een netvliesimplantaat kan een 63-jarige Nederlandse na 26 jaar blindheid weer wat zien. De vrouw is de eerste die in Nederland de ingreep onderging, die door Oogziekenhuis Zonnestraal werd verricht. Het implantaat, dat ook wel bionisch oog wordt genoemd, werkt met behulp van een minicamera en een zonnebril, zoals te zien is in filmpjes. Het implantaat werkt met hulp van een minicamera op een zonnebril. De camera vangt beelden op, die worden via een computer op zakformaat omgezet in elektrische signalen en weer teruggestuurd naar de bril. Via een zender op de bril gaan de signalen draadloos naar een ontvanger op het netvliesimplantaat. De elektrodes in het implantaat prikkelen vervolgens de oogzenuw waardoor de hersenen beelden binnenkrijgen. De vrouw kan hierdoor in een klein deel van het blikveld weer licht en grove contouren onderscheiden, maar nog geen kleuren, zoals duidelijk wordt uit dit filmpje.
Wereldwijd is ze de veertigste patiënt die de ingreep (video oogoperatie) onderging en lijdt aan een erfelijke vorm van blindheid (Retinitis Pigmentosa), waardoor ze 26 jaar geleden haar zicht volledig kwijtraakte. Andere patiënten gingen haar voor, zoals een Brit die in 2009 het implantaat kreeg.
De bijzondere ingreep is nog maar in vijf ziekenhuizen uitgevoerd, namelijk in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië de Verenigde Staten en Saudi-Arabië. In de loop van dit jaar krijgen nog twee andere Nederlandse patiënten die aan de ziekte lijden het netvliesimplantaat.