Bij het woord 'vies' is de wc de eerste plaats waar veel werknemers aan zullen denken. Dit is echter niet de plek op kantoor met de meeste bacteriën. De winnaar? Het kraantje in de kantine.
Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Kimberley-Clark, producent van onder meer tissues, zeep en papieren handoekjes.
Hygiëne-experts van het bedrijf verzamelden ongeveer vijfduizend monsters van de werkplekken van meer dan drieduizend werknemers van kantoren uit verschillende sectoren. Charles Gerba, professor microbiologie aan de University of Arizona, was betrokken bij het onderzoek.
Onderzocht werd hoe hoog het niveau van een bepaald soort molecuul was, het zogeheten Adenosinetrifosfaat (ATP). Dit is aanwezig in dierlijke, plantaardige en bacteriële cellen evenals in gisten en schimmels. Als dit niveau boven de honderd uitkomt, is iets een beetje vies. Als het niveau verder stijgt, tot boven de driehonderd, is een plek officieel heel erg smerig.
De kantine in een kantoor blijkt de meeste bacteriën te bevatten. Vooral plekken die veel worden aangeraakt, zoals de kraan en de deur van de magnetron. De toetsenborden bij computers waren in 27 procent van de gevallen aan een grote schoonmaak toe, 26 procent van de koelkasten was erg vies.
Volgens Gerba zijn de kantines viezer dan de toiletten omdat werknemers er niet bewust van zijn dat daar ook veel bacteriën kunnen voorkomen.
Zeer vieze plekken op kantoor (ATP meer dan driehonderd):
75 procent van alle kranen in keukens en kantines,
48 procent van alle magnetrondeuren,
27 procent van alle toetsenborden,
26 procent van alle koelkastdeuren,
23 procent van alle waterkraantjes,
21 procent van alle knoppen op automaten (koffieautomaat, snoepautomaat).
Vieze plekken op kantoor (ATP meer dan honderd):
91 procent van alle kranen in keukens en kantines,
80 procent van alle magnetrondeuren,
69 procent van alle toetsenborden,
69 procent van alle koelkastdeuren,
53 procent van alle waterkraantjes,
51 procent van alle computermuizen,
51 procent van alle werktelefoons,
48 procent van alle koffiepotten en koffieautomaten,
43 procent van alle knoppen op automaten.