Veel slaap kan overgewicht voorkomen. Personen die meer dan negen uur per nacht slapen, hebben minder kans om dik te worden. Weinig slaap heeft het tegenovergestelde effect.
Dat blijkt uit onderzoek van de University of Washington dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep.
De onderzoekers observeerden ruim duizend een- en twee-eiige tweelingen. Omdat eeneiige tweelingen exact dezelfde genen hebben, is het mogelijk te zien of bepaalde effecten afhankelijk zijn van de omgeving en leefstijl van de deelnemers of dat ze erfelijk zijn.
Bij de tweelingen die minder dan zeven uur sliepen, was de invloed van 'dikmakende genen' op hun gewicht twee keer zo hoog als bij personen die meer dan negen uur sliepen. Erfelijkheid bepaalde voor 70 procent de verschillen in de Body Mass Index (BMI), een maat die de verhouding tussen lengte en gewicht aangeeft.
De invloed van de genen op het BMI was bij tweelingen die meer dan negen uur sliepen slechts 32 procent. Volgens onderzoeker Nathaniel Watson van de University of Washington worden de aan obesitas gerelateerde genen onderdrukt door slaap waardoor langslapers minder kans hebben op overgewicht.
De wetenschappers vermoeden dat nachtrust effect heeft op het gewicht doordat het hormonen, bloedsuiker, stofwisseling en ontstekingen beïnvloedt.