Vanaf vandaag is het mogelijk je eigen TLD aan te vragen. Je eigen wat? Je eigen Top Level Domain, de extensie achter een webadres. Heb je een website als nosop3.nl, dan is .nl de domeinextensie, ofwel TLD. Nu kun je dus naast .nl en .com ook .pepsi of .cocacola tegen komen.
De nieuwe extensies worden verkocht voor ruim 145.000 euro per stuk en geven bedrijven de mogelijkheid volledig nieuwe websites te registreren. Grote bedrijven staan te springen om met de nieuwe mogelijkheden te spelen, maar bijvoorbeeld overheidsinstanties zijn minder blij met de ontwikkelingen.
De nieuwe extensies zou veel cybercriminelen aantrekken en overheden tot kosten dwingen om zichzelf daartegen te beschermen. De Verenigde Naties, het IMF en 26 andere internationale organisaties hebben al een klacht gestuurd naar ICANN, het bedrijf dat wereldwijd de extensies uitgeeft.
Tot nu toe bleven de TLD's voorbehouden aan landen en waren er slechts enkele andere beschikbaar voor bedrijven (.com) of organisaties (.org). De nieuwe extensies maken het internet overzichtelijker, zegt ICANN.
Naast bedrijven hebben ook regio's en plaatsen interesse in een eigen TLD, maar ook daar is niet iedereen blij mee. Stel nou dat Hengelo in Gelderland zijn eigen TLD aanschaft, dan vist Hengelo in Overijssel achter het net.