KUALA LUMPUR - De Maleisische staat Kelantan overweegt mannen die met meer vrouwen trouwen te belonen, als ze al hun huwelijken registreren en al hun gezinnen naar behoren onderhouden. De maatregel zou niet zijn bedoeld om polygamie te bevorderen, maar om 'goede mannen' ten voorbeeld te stellen aan anderen.
Veel getrouwde mannen uit Kelantan trekken volgens de autoriteiten naar andere staten of naar het buurland Thailand, om daar in het geheim met een tweede, derde of vierde vrouw te trouwen. Dit stiekeme gedrag zorgt voor problemen thuis, zegt het hoofd van het Ontwikkelingscomitť voor Vrouwen, Gezondheid en Gezin, Wan Ubaidah Omar.
In Kelantan werden vorig jaar zestienhonderd polygame huwelijken geregistreerd, maar volgens Wan Ubaidah trouwden in werkelijkheid veel meer mannen met een extra vrouw. "Dit zorgt alleen maar voor problemen", zegt ze. Een beloning voor mannen 'die aan polygamie doen maar hun nieuwe vrouwen niet verstoppen, die al hun gezinnen goed behandelen en onderhouden' zou goed gedrag kunnen bevorderen, zo is het idee.
Ook wil Kelantan polygame mannen aanmoedigen met een weduwe of een gescheiden vrouw te trouwen. Daarvan telt de staat er volgens Wan Ubaidah 25 duizend jonger dan 60. De beloning krijgt mogelijk de vorm van een jaarlijkse prijs voor de beste polygame echtgenoot.
Kelantan wordt geregeerd door de Pan-Islamitische Maleisische Partij en is een van de conservatiefste staten van MaleisiŽ. Islamitische mannen mogen in MaleisiŽ maximaal vier echtgenotes tegelijk hebben. Om met een nieuwe vrouw te kunnen trouwen hebben ze wel toestemming nodig van hun andere echtgenote(s) en van het ministerie van religie. Polygamie is niet onomstreden onder de moslims in MaleisiŽ en vrouwenorganisaties hebben actie gevoerd voor strengere regels. Volgens actievoersters is ongeveer vijf procent van alle huwelijken die in het land worden gesloten een polygaam huwelijk.
Uit een vorig jaar gehouden opiniepeiling kwam naar voren dat de meeste kinderen en eerste echtgenotes geen voorstander zijn van polygamie. Voorstanders voeren aan dat polygamie een goed middel is tegen overspel en de huwelijkskansen van ongetrouwde moeders en ex-prostituees vergroot.