Een man die levenslang uitzit voor het doodschieten van zes mensen mag toch met verlof. De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming heeft dat besloten.
Cevdet Y. schoot in 1983 in café het Koetsiertje in Delft zes mensen dood, onder wie een meisje van twaalf. In 2001 plaatste justitie hem over naar een tbs-inrichting voor behandeling. "Vanaf 2001 heeft de minister besloten hem van een gevangenis in een tbs-inrichting te plaatsen en in beginsel kom je daar in aanmerking voor verlof", aldus lid van de Raad Ulco van de Pol.
Sindsdien is Y. diverse keren op begeleid verlof geweest uit de Dr. Henri van de Hoevenkliniek. In november trok staatssecretaris Albayrak de verlofmachtiging in, omdat nabestaanden daar nog steeds heftig op reageerden.
Volgens de Raad kan de minister niet zomaar terugkomen op een eerder genomen beslissing. "De minister, en met name staatssecretaris Albayrak, heeft ineens gezegd dat we rekening moeten houden met de belangen van de slachtoffers, maar dat had je dan in 2001 moeten doen."