Een Amerikaanse hardloper wil 50 marathons in 50 dagen en in de vijftig Amerikaanse staten gaan lopen, met als laatste de marathon van New York. "Nee, ik ben niet gek", zegt Dean Karnazes. "Ik hou gewoon van hardlopen." Maar er zit nog een motief achter zijn bizarre poging: "Ik ben benieuwd waar de grenzen van de mens liggen, want ik ben ze nog niet tegengekomen."
Het is niet zo dat Karnazes nog niet geprobeerd heeft de grenzen van de mensen tegen te komen. Zo heeft hij al eens 564 kilometer in één ruk gelopen, nam hij deel aan een marathon op de Zuidpool én rende hij door de woestijn van Californië tijdens de zomer. Karnazes is er ook op getraind: zo loopt hij gemakkelijk 130 tot 280 kilometer per week.
Van de vijftig marathons zijn er acht officiële wedstrijden, zoals de Marathon van New York op 5 november. De overige marathons heeft Karnazes zelf samengesteld. Elk van de marathons zullen in een andere Amerikaanse staat afgelegd worden. Om uit de komen bij vervoer van de ene naar de andere staat zal de hardloper op sommige dagen wel wat extra kilometers moeten lopen. Maar dat schijnt hem niet te deren.
Karnazes houdt niet alleen van hardlopen maar ook van zijn vrouw en kinderen. Hoe hij dan toch genoeg tijd overhoudt voor hen en zijn hobby? "Simpel, ik kom toe met 4 uur slaap per nacht," lacht hij.