Ze zijn geschokt en verbaasd. Chris (61) en Anneke Erasmus (58) uit Kruiszwin 56 in Julianadorp hadden zaterdagavond niks lekkers voor Sint Maarten in huis, nadat ze juist waren teruggekeerd van vakantie. Omdat ze hun deur dicht hielden, smeten onbekenden twee sierborden aan hun woning kapot en gooiden met sierstenen uit de tuin een ruitje in hun voordeur stuk.
"Het lijkt wel alsof we gestraft zijn omdat we dit jaar toevallig een keer niet meededen en de deurbel hadden geblokkeerd", zegt Chris. "Geen snoep? Dan vernielen we de boel. Zo moeten die lui gedacht hebben. Te gek voor woorden, dit soort intimidatiepraktijken."
Vanwege het 'zinloze vandalisme' hebben ze de politie gebeld en doen aangifte via internet. "Wij vinden het altijd prettig om mee te doen, maar zo is de lol er gauw af", stelt Chris.
Voor de kinderen die gisteren aan de deur kwamen, werd snel snoep gekocht. "Natuurlijk voor hun lol, maar ook om niet weer geterroriseerd te worden. Zoals het er hier aan toe is gegaan, schiet Sint Maarten zijn doel voorbij."
Voor de rest verliep het kinderfeest wel zoals het hoort. Zo kwamen bijvoorbeeld honderden jongeren af op de keuvelkeuring van de Culturele Vereniging Julianadorp Vooruit en gingen met hun lampionnen langs winkeliers aan het Loopuytpark.
Hoewel voor veel mensen in Den Helder onduidelijk was of Sint Maarten nu op zaterdag of zondag werd gehouden, lag de nadruk op zaterdag.