Actiegroep Greenpeace zegt een schadeclaim te hebben gekregen van Shell. Het bedrijf eist meer dan een ton vanwege de bezetting van een boorplatform door activisten van Greenpeace.

De schade die Shell zegt te hebben geleden, komt doordat Greenpeace-activisten zonnepanelen en een windturbine op het drijvende platform hebben geplaatst. Het platform is onderweg naar de haven van de Noorse stad Haugesund.

Shell eist volgens Greenpeace ook dat de vier activisten het vaartuig verlaten. Het gaat om activisten uit Argentiniƫ, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zij roepen Shell op te stoppen met boringen naar olie en gas en te betalen voor milieuschade door de verbranding van fossiele brandstoffen.

De milieuorganisatie verwijst naar de recordwinst van 40 miljard dollar die Shell vorig jaar boekte. Op basis van dat winstcijfer zou het Shell 'minder dan twee seconden' kosten om het van Greenpeace geƫiste bedrag te verdienen.

Shell zegt een rechterlijke bevel te hebben afgedwongen vanwege een 'gevaarlijke en illegale bezetting van een vaartuig dat een cruciaal goed vervoert op een drukke vaarroute'. Een woordvoerder noemt de claim 'proportioneel' en zegt dat de ingreep nodig is om 'mensen veilig te houden en eigendommen te beschermen'.

Een Britse rechter bepaalde eerder al dat de activisten het platform moeten verlaten. Volgens internationale regels voor de scheepvaart op zee mogen schepen niet dichter dan 500 meter bij installaties als boorplatformen voor olie komen, omdat dit onveilig kan zijn.

Een Londense rechtbank oordeelde dan ook dat de Greenpeace-schepen Arctic Sunrise en Sea Beaver die afstand moeten aanhouden.