BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het is de dierenambulance en de brandweer niet gelukt om een zwaan te vangen in Bunschoten. Het dier heeft een gebroken poot en heeft behandeling nodig.
"In principe kan hij wel verder leven", zegt Ernst Schievelt van de dierenambulance Eemland. "Maar het is nooit goed. Het gaat kromgroeien als je niks doet."
Voorbijgangers zagen de gewonde zwaan in het water bij de Oostelijke Randweg. Zij belden de dierenambulance die vervolgens de brandweer inschakelde. Met speciale waadpakken probeerde de brandweer het dier te pakken te krijgen, zonder succes.

De zwaan is op het moment nog te gezond, zegt de dierenambulance. "Hoe raar dat ook klinkt." De zwaan wist elke keer weg te vliegen of zwemmen zodra hulpverleners dichtbij kwamen. Uiteindelijk werd de poging gestaakt. "Als het dier verzwakt is, maken we meer kans. Nu ging het gewoon niet."
De zwaan kan door de kwetsuur niet goed lopen, met een drukke weg in de buurt is dat een gevaarlijke combinatie. "Hij loopt ook langs de weg naar de overkant, daar rijden ze best hard. De kans dat 'ie aangereden wordt is best groot."
De dierenambulance houdt de situatie samen met de dierenbescherming in de gaten. "Als we vaker een melding krijgen, moeten we hem te pakken krijgen."