Ze dacht dat ze alle boodschappen in de kofferbak zette van haar eigen zwarte Peugeot. Maar het was precies dezelfde wagen, alleen van iemand anders. Toen ze de winkelkar bij de Albert Heijn had teruggezet was die auto weg, mét haar 90 euro aan boodschappen voor de komende dagen. Haar eigen zwarte Peugeot stond een paar vakken verderop.

Melis Kalkan kan er nog amper over uit hoe dat vrijdagmiddag kon gebeuren bij het winkelcentrum Stroinkslanden in Enschede. Ze zette een oproep op Facebook: Help!

Ze vertelt: „Ik dacht dus dat ik de auto met mijn sleutel had opengemaakt. Want ik draaide die om en ik kon de klep openmaken. Achteraf denk ik, dat de auto gewoon niet op slot was. Maar ik had geen argwaan. Precies dezelfde auto, op dus bijna dezelfde plek als waar ik had geparkeerd. Ik ben niet dom, maar ik voel me nu wel oliedom.”

Wat doet die kipfilet daar?
Achteraf snapt ze ook waarom er in de kofferbak al een doosje eieren lag en wat kipfilet. „Toen heb ik mijn man nog gebeld: waarom ligt dat nog in de auto? Hij wist van niets. Het lag er misschien al een tijd, want deze auto gebruiken we niet zo veel. Dus die filet leek me niet meer zo fris. Ik heb het voor de zekerheid maar weggegooid.”

Melis krijgt veel reacties op haar oproep, maar nog niet van de persoon die bij thuiskomst een volle kofferbak heeft aangetroffen met allerlei lekkere dingen. „Chips, tapas... De kinderen hebben straks vrij, dus ik had wat extra’s voor de komende dagen gehaald. Het is wel zondegeld - het is geen klein bedrag.”

Maar als de boodschappen niet terugkomen heeft ze er ook wel vrede mee. „We hebben geen armoede. Het is niet zo dat we de komende dagen niks te eten hebben. Dus als ik de boodschappen niet terugkrijg: het zij zo. Dan hoop ik dat ze bij iemand terecht zijn gekomen die het hard nodig heeft. Dan is het goed terechtgekomen en dat zou mooi zijn. Dan moest het zo zijn.”

Over een tijdje is het hoe dan ook gewoon een mooi verhaal op een feestje. Ook vanwege de reacties op haar oproep, al is dat nu even minder leuk, geeft ze toe. „Ik hoor gelukkig dat het veel meer mensen is overkomen dat ze in de verkeerde auto willen stappen. Maar er zijn er genoeg die het niet geloven of je meteen voor dom verslijten. Dat is niet leuk.”

„En er zijn ook mensen die zeggen: Kijk je dan niet even naar het kenteken? Nou, de volgende keer wel, haha. Maar in veel reacties lachen de mensen er goedmoedig om. Nou ja, dan heb ik deze dag tenminste bij wat mensen een lach op het gezicht gebracht. Dat is dan ook wel mooi.”