Om rokers af te schrikken moet een pakje sigaretten zeker 60 euro kosten. Als een pakje sigaretten 12 euro zou kosten, geeft slechts 10 procent het roken op. Verslaafde rokers zijn lastig te overtuigen en geld blijkt nauwelijks een rol te spelen.

Tot die conclusies komen wetenschappers van de Universiteit Maastricht. Trouw en AD schrijven vandaag over het onderzoek, waarvoor meer dan 1500 rokers werden gevraagd hoeveel zij zouden roken als sigaretten per stuk tussen de 0 en 6 euro zouden kosten.

Nu kost een sigaret gemiddeld 36 cent, zo'n 8 euro per pakje.

Pas als de prijs enorm stijgt, zo'n 60 euro per pakje, zegt de helft van de rokers te stoppen. Als een pakje geen 8 maar 9 euro kost, zegt slechts 2 procent te stoppen met roken.

"We hebben bewust voor deze manier van ondervragen gekozen", legt onderzoeker Cloé Geboers aan Trouw uit. "Als je direct vraagt bij welke prijs de grens ligt, krijg je sociaal wenselijke antwoorden. Dan noemen ze een heel hoge prijs – 'zo makkelijk krijg je mij niet van het roken af' - of juist een lage prijs."

Volgens Geboers is de Nederlandse roker bereid een forse prijs te betalen. "Onze resultaten maken zichtbaar hoe verslaafd de rokers zijn én dat de sigaret in Nederland nog heel betaalbaar is", zegt ze tegen de krant. "Omgerekend naar het besteedbaar inkomen zijn sigaretten in de meeste landen veel duurder."