OCHTEN - De nieuwe kersenbongerd van de firma Verwoert in Ochten is een opmerkelijk gezicht. Alle bomen staan scheef. Dit komt niet door een flinke storm. Het is een nieuw teeltsysteem uit Zwitserland. Teler Bart Verwoert denkt dat de scheve boomgaard ook in de Betuwe wel eens heel normaal kan worden.

Alle bomen in de nieuwe kersenboomgaard van Verwoert aan de Cuneraweg in Ochten staan onder een hoek van 45 graden. Zo kunnen zij de eerste jaren veel langer doorgroeien. De vorm zorgt ervoor dat het zonlicht en daarmee de kersen lager in de boom komen. Dat is handig bij het oogsten.

"Als we deze rechtop zouden zetten", klinkt het terwijl Verwoert wijst naar een van de grotere bomen, "dan zouden we hem nu al af moeten knippen. Daardoor krijg je een soort omgekeerde driehoek bovenin de boom en wordt het zonlicht onderin weggenomen. Dat probleem is eigenlijk simpel op te lossen door hem scheef te zetten."

De boom moet daarbij wel vastgezet worden aan horizontale draden, want van nature gaat hij recht omhoog. Dit teeltsysteem wordt in Zwitserland al jaren gebruikt. Enige tijd geleden bracht Verwoert daar een bezoek aan een teler.

"Als je de rust en het evenwicht van het groeiniveau in die bomen ziet, dan vind ik het eigenlijk vreemd dat het bij ons niet zo staat", concludeert Verwoert

Toen het tijd werd voor nieuwe aanplant besloot hij dus het zogenoemde Lehnersyteem zelf toe te passen. De teler denkt dat collega's in de Betuwe wel zullen volgen. "Er is heel veel belangstelling voor van andere telers", zegt hij. "Zij bedenken nu ook dat het misschien nog niet zo gek is om het zo te zetten, als de boomgaard toch vervangen moet worden. Eentje moet de eerste zijn."