Het speelgoedfiguurtje Mr. Potato Head wordt genderneutraal. Mr. wordt in de komende maanden van de verpakking gehaald, wat overblijft is Potato Head. De ethische beslissing heeft ook een commerciƫle achtergrond, laat een expert aan RTL Nieuws weten.

In Potato Head, in Nederland ook wel bekend als Meneer Aardappelhoofd, kun je losse onderdelen zoals ogen, oren, een neus, een bril en een snor steken.

Het figuurtje bestaat bijna 70 jaar en werd eind vorige eeuw een hoofdpersoon in de filmreeks Toy Story. Potato Head begon als een pakket losse onderdelen die kinderen in een aardappel moesten steken en werd later geleverd met een plastic aardappel in de doos.

Fabrikant Hasbro, ook bekend van My Little Pony en Transformers, laat weten dat deze naamaanpassing doorgevoerd wordt 'omdat consumenten hun waarden willen herkennen in het speelgoed dat ze aan hun kinderen geven'.

Het bedrijf liet enkele uren na de bekendmaking via een tweet weten dat het ook mannelijke en vrouwelijke Potato Heads blijft verkopen. Het gaat dus enkel om een naamswijziging, een statement vanuit het bedrijf. Er komt ook een familieset (zie afbeelding bovenaan dit artikel), waarin twee volwassen aardappels en een baby-aardappel zitten. Dat pakket bevat 42 accessoires, waarmee kinderen zelf kunnen bepalen tot welk geslacht de baby en de ouders behoren.