Met het vuurwerkverbod zal de start van het nieuwe jaar stiller zijn dan normaal het geval is. Volledige stilte zag Phil Vonk niet zitten, daarom hoopt hij dat iedereen toeterend door de straten gaat.

Met het idee van een stil oud en nieuw is Vonk hard gaan nadenken. Werkend bij auto.nl en Louwman & Parqui in Raamsdonksveer werd er een link gezocht met auto's. “Elke auto heeft een toeter, laten we die gaan inzetten", zegt hij in het Omroep Brabant-programma WAKKER!.

Officieel mag het niet, weet Vonk ook. “Je mag niet toeteren als er geen gevaar dreigt. Maar er dreigt gevaar van een stil en eenzaam Oud en Nieuw. Voor deze ene keer dachten we: laten we gewoon een beetje een saamhorigheidsgevoel te creëren door eenmalig even kort te toeteren. Ook voor de mensen die alleen thuis zitten, die voelen zich zo verbonden. Vuurwerk doet dat ook. Het maakt de avond net iets leuker. Laten we het dan op deze manier oplossen.”

Als er een idee is, volgen er reacties. Vonk geeft toe, die zijn niet altijd positief. "Natuurlijk niet, negatieve reacties heb je altijd. Mensen vinden het geweldig of ze vinden er helemaal niks aan. Maar tot nu toe vindt het merendeel van de mensen het een zeer positief initiatief."