UTRECHT - De 9-jarige Vasilis kon zijn ogen niet geloven toen zijn blik op een brief van de gemeente viel. Zo'n vier weken geleden plofte er een brief op de deurmat met de mededeling dat zijn favoriete speeltoestel in de wijk, Zuilen Noord, moet verdwijnen. "Hij was heel boos", vertelt zijn moeder Helga. "Hij riep uit: dat is nu juist het toestel waar wij altijd mee spelen."

In de brief schrijft de gemeente dat er gesprekken zijn geweest over het vervangen van het speeltoestel langs de Professor Kohnstammstraat. "Bureau Speelplan heeft dit verder onderzocht met de leverancier. Het is mogelijk het toestel aan te passen of te verkleinen, maar het is ook mogelijk om een nieuw, kleiner toestel te plaatsen."

Een omwonende van de speeltuin is die liever kwijt dan rijk. Er spelen volgens hem regelmatig de hele dag 20 tot 25 kinderen die voor overlast zorgen. Het weghalen van het speeltoestel zou ook al jaren lopen, en van een verrassing is volgens hem dan ook geen sprake.

Maar Vasilis wil zijn speeltoestel per se behouden. Zijn moeder zei dat hij zelf in protest moest gaan, als hij het niet met het besluit van de gemeente eens was. De 9-jarige heeft de rol van demonstrant fanatiek op zich genomen en heeft een spandoek in elkaar geknutseld met in kleurige letters de tekst: 'Blijf van onze speeltuin af'. Hij trommelde ook een boel buurtkinderen op, die het eveneens niet eens zijn met het besluit van de gemeente.

Het toestel dat de gemeente wil gaan verwijderen is een groot speeltoestel waar de kinderen op kunnen klauteren en klimmen, met een glijbaan en een zogeheten 'apenslinger'. Saillant detail: de speeltuin waarin het bewuste toestel staat, is er pas een jaar of twee geleden gekomen, op initiatief van de buurt.

"Er is niet veel voor kinderen in de leeftijd van mijn zoon. Je hebt een paar speeltuintjes tussen de huizen, maar die zijn echt voor kleine kinderen. En je hebt het Theo Thijssenplein, maar daar zitten de grotere jongens en voelen de kinderen zich niet echt veilig."

Met de buurt is afgesproken dat de kinderen tot 20.30 uur mogen spelen in de speeltuin, daarna moet het rustig worden. "Het overgrote deel van de wijkbewoners houdt zich daar netjes aan. In de coronaperiode was het wat drukker en ervaarden mensen door het thuiszitten misschien ook wat meer overlast."

En die overlast bij omwonenden zorgt ervoor dat de gemeente nu zegt dat het klimtoestel moet verdwijnen. Niet de oplossing, denkt Helga. "Als ik buren erover spreek, blijkt dat de overlast hem vooral zit in jongeren die later 's avonds bij het toestel rondhangen, niet bij de kinderen die er ook echt mee spelen. Ik vind het gek dat het toestel moet verdwijnen, terwijl ik 's avonds nooit iets van handhaving, een wijkagent of een boa zie om die hangjongeren aan te spreken."

Er zijn dinsdag- en woensdagavond gesprekken gevoerd met bewoners en de gemeente. Donderdagavond vindt er ook nog zo'n gesprek plaats. Daarna volgt een definitief besluit over het toestel.
Foto