Een emotionele achtbaan voor een familie in Ecuador: een maand geleden kregen ze te horen dat hun 74-jarige familielid was overleden door het coronavirus, maar deze week belde de vrouw ineens vanuit het ziekenhuis. De vraag is nu: van wie is de as die de familie al in een urn in huis had staan?

Toen Alba Maruri afgelopen donderdag wakker werd uit een coma en de doktoren haar naam vertelde, wisten ze niet wat ze hoorden. Eind maart hadden ze haar familie het nieuws gebracht dat ze was overleden aan het coronavirus, schrijft de BBC.

Alba was eerder opgenomen met hoge koorts en kortademigheid. Na haar 'dood' op 27 maart is haar neef zelfs in het ziekenhuis komen kijken. Hij moest in het mortuarium op anderhalve meter afstand blijven, maar dacht zeker te weten dat zijn tante daar lag. "Ik durfde niet naar haar gezicht te kijken", zei hij tegen persbureau AFP. "Ze had hetzelfde haar en dezelfde huidskleur."

De vrouw in het mortuarium werd door het ziekenhuis gecremeerd en Alba’s familie kreeg de as opgestuurd. Al die tijd lag de 74-jarige vrouw in coma op de ic. Toen Alba wakker werd, vroeg ze direct of ze haar zus mocht bellen. "Het is een wonder”, zei de zus tegen lokale media. “Een maand lang dachten we dat ze dood was, moet je je voorstellen. En ik heb de as van iemand anders."

In een reactie verdedigt het ziekenhuis zich door te zeggen dat het total chaos was door de uitbraak van het coronavirus. Ecuador is vrij hard geraakt, en de stad Guayaquil (waar het ziekenhuis ligt) is het epicentrum. Er is een team van het ziekenhuis bij de familie van Alba langsgegaan om hun excuses aan te bieden.

De familie laat het er niet bij zitten en wil een schadevergoeding. Ze wil op zijn minst de kosten van de crematie terug en geld voor een nieuw matras. Het oude matras van Alba hadden ze inmiddels al weggegooid.