Thuisisolatie brengt soms de raarste dingen in mensen naar boven. Zo probeerde een natuurkundige in Australië vorige week een apparaat te ontwerpen dat moet voorkomen dat we de hele dag aan ons gezicht zitten. En je raadt het al: dat ging niet helemaal goed.

Een van de manieren om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen is door van je gezicht af te blijven. Maar ja, dat is nog best moeilijk. Want als je er echt op gaat letten, zul je merken dat je eigenlijk heel vaak aan je gezicht zit. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen zo'n 23 keer per uur hun gezicht aanraken, zo berichtte Editie NL eerder deze maand.

Daar moet toch iets tegen te bedenken zijn, dacht Daniel Reardon. Daniel is astrofysicus, hij bestudeert onder andere zwaartekrachtgolven. Maar tijdens de coronacrisis even niet.

Afgelopen donderdag zat de 27-jarige wetenschapper niet op de universiteit, maar in thuisisolatie. En wat doet een natuurkundige als die zich zit te vervelen? Dan gaat-ie iets bouwen. Als hij nou een elektronisch veld zou maken rondom zijn gezicht, en magneten om zijn polsen zou doen, zou een apparaat dan kunnen voorkomen dat hij met zijn handen aan zijn mond en ogen zit?

De Australiër ging aan de slag, maar bereikte helaas precies het tegenovergestelde: het apparaat bleek continu geluid te maken, behalve als hij met zijn handen bij zijn gezicht kwam.

Daniel besloot het over een andere boeg te gooien en stopte magneten in beiden neusgaten, schrijft The Guardian. Ook deed hij er twee aan de buitenkant. En dát had hij beter niet kunnen doen, want die magneten gingen natuurlijk vastzitten.

Het ging van kwaad tot erger toen hij nog meer magneten gebruikte om de magneten weer los te krijgen. "Ik probeerde ze eruit te trekken, maar er zit een richel onderaan je neus waar je niet langs kunt komen", ontdekte hij.

Lostrekken met een tang bood geen soelaas: ook de tang bleef aan de magneten plakken. "Toen werd het een beetje pijnlijk." Zijn huisgenoot, die in het ziekenhuis werkt, vond alles zo hilarisch dat ze hem naar het ziekenhuis bracht. Twee artsen, die er gelukkig ook om konden lachen, hebben de magneten kunnen lostrekken.

Inmiddels gaat het verhaal van Daniel viraal op social media. "Daniel Reardon heeft de hypothese getest dat slimme mensen hele domme dingen kunnen doen", reageert iemand op Twitter. En: "We danken astrofysicus dr. Daniel Reardon voor zijn opoffering in deze moeilijke tijd", afsluitend met de hastag #coronaheros.

De Australiër heeft beloofd zich met nuttiger dingen gaat bezighouden. Ondertussen gaat het commentaar op Twitter door. "Heel erg bedankt dr. Daniel Reardon voor je inzet voor de wetenschap en voor de broodnodige lach."