’s Nachts wordt Alfred Keizer van top tot teen ingestopt onder een deken van zilveren isoleerfolie. Voor diens vrouw Pauline is het niet genoeg. Ze kan het geluid niet verdringen. Gezoem en gebrom houden haar de hele nacht wakker. De bron is het aanpalende huis in Alkmaar.

De Keizers hebben een televisiekast van folie. Behang van folie. Voor het behang hangen schilderijen, de zilveren folie is een vast onderdeel van het huishouden. Het hele interieur is ingepakt.

Het moet niet alleen herrie buiten houden. Ook straling. Hoe langer in het huis, hoe zwaarder de gewrichten en ledematen worden. ,,Prikkeling, verkramping, pijn schiet door de benen, hoofdpijn’’, zegt Pauline Keizer.

,,Lariekoek’’ reageert buurman Henry Thörig . Hij wordt juist getreiterd door de foliefamilie, zegt hij. ,,Zij hebben steeds een zoemapparaat aan.’’

Het conflict speelt ruim twee jaar. ,,Ik voel me gegijzeld in mijn eigen huis’’, zegt Pauline Keizer.

De Keizers hebben aangifte van mishandeling gedaan, maar de politie Alkmaar weet ook niet wat te doen.

Wijkagent Bas Wijnen zit met de handen in het haar. Op sociale media bleek zijn wanhoop. „Hier blijf ik over piekeren. Wat kan ik doen voor deze mensen?’ schreef hij.

Verhuurder Woonwaard geeft aan alles in deze situatie gedaan te hebben dat ze kon. ,,We zijn in gesprek geweest met beide buren en helaas heeft dat niet geleid tot een oplossing. De rechter is gevraagd hier een uitspraak over te doen. Dit proces loopt op dit moment.’’ De partijen hopen op duidelijkheid in maart.

Alfred en Pauline Keizer zijn nu gevlucht. Ze kunnen voorlopig in een caravan terecht bij een boer.

Burenruzies komen steeds vaker voor. Iets meer dan de helft ervaart overlast, meestal door geluid.