ARNHEM - Het is maandag de dag van de waarheid voor Kees Bouwhof van Stadsvilla Sonsbeek in Arnhem. Tussen 7.30 en 8.30 uur moet de kluis in de keuken van de stadsvilla opengaan. Dan moet duidelijk zijn of de kluis miljoenen guldens bevat, een vervalsing van een schilderij van Salvadór Dali of alleen maar een hoop stof. Omroep Gelderland was er live bij.

De kluis zit al 20 jaar dicht en noch de sleutel noch de code zijn nog aanwezig. Daardoor kon de kluis niet op de gebruikelijke manier worden geopend. Ook de klassieke methode van kraken werkte niet en dus is het slot op een andere, geheime manier gekraakt.

Maar ook dat bleek vorige week niet te helpen, want de deur was door het vocht uit de keuken van de stadsvilla vastgeroest in de sponningen. Daarom is een ander middel ingezet, dat een inwerktijd van een week heeft.

Maar maandag moet de deur dan toch opengaan, want uiteindelijk is de bedoeling dat de ruimte die de kluis nu inneemt bij de keuken wordt gevoegd. Ter verhoging van de feestvreugde stelt de Stadsvilla tien procent van de waarde van wat er in de kluis ligt ter beschikking aan degene die de inhoud goed geraden heeft.