EINDHOVEN - Het huis van Robin van den Heuvel is al bijna twee weken onleefbaar door de processierups. Ze kruipen over de buitenmuren en de minuscule haartjes zijn binnenshuis zó'n verschrikking voor zijn 2-jarige zoontje dat ze moeten logeren bij de familie. De gemeente Eindhoven noemt het ‘een uitzonderlijke situatie in de straat’, maar kan niet zeggen of de familie hulp krijgt.

,,Zo gauw mijn zoontje thuiskomt, krijgt hij honderden bultjes en begint hij meteen te huilen”, zegt Van den Heuvel.

Twee weken geleden merkte hij dat er iets niet klopte. Zijn zoontje zat onder de rode jeukende bulten en kwam er maar niet vanaf. De dokter dacht aan verschillende oorzaken, van eczeem tot schurft - voor het laatste kocht hij zelfs allerlei middeltjes om het huis te ontsmetten. Maar toen hij op 1 juni in zijn auto stapte op de parkeerplaats voor zijn huis en de eikenboom ernaast bekeek, zag hij wat er echt aan de hand was: duizenden rupsen kropen over elkaar heen.

,,De minuscule haartjes moeten naar binnen zijn gewaaid, toen ik mijn deur even openzette op een warme dag om het huis te luchten.” Dat zorgde voor een onleefbare situatie, want de haartjes krijgt hij niet makkelijk uit zijn huis. Ze zitten in de vloerbedekking, op de bank en waarschijnlijk ook in de kussenslopen.

Hij zag dat er op de muren van zijn huis ook allemaal rupsen kropen. ,,Ze zitten in de gevel, op de voordeur en op de muren.” Ook de buren hebben er veel last van, maar tot nu toe is het gezin Van den Heuvel als enige op de vlucht gegaan voor de rups, vooral omdat de 2-jarige er niet meer tegen kon.

Met negen mensen zitten we hier. We hopen dat de gemeente iets doet.

Robin van den Heuvel
Vlucht naar ander huis
Op het moment dat de ouders wisten wat de boosdoener was, pakte het gezin wat extra kleding en vertrok naar een huisje in Zeeland waar kennissen vakantie hielden. Het ging meteen beter met hen, de rode bultjes en de jeuk trokken weg. ,,Maar na een week kwamen we terug in Eindhoven en die nacht was het niet meer uit te houden.”

Het gezin vluchtte na hun terugkomst opnieuw uit hun woning in Eindhoven. Ditmaal vertrokken ze naar het huis van hun familie in dezelfde stad, waar ze tot nu toe verblijven. ,,Met negen mensen zitten we hier. We hopen dat de gemeente iets doet.”

Wat doet de gemeente?
Van den Heuvel stapte dinsdag naar de gemeente. ,,Die rupsen zijn een plaag in de openbare ruimte. Wij willen dan ook de gemeente aansprakelijk stellen voor de schoonmaakkosten van ons huis”, zegt hij. Of de gemeente daarin meegaat, is nog niet bekend. ,,Als ik geen hulp krijg, moet ik zelf een schoonmaakploeg inhuren. Hopelijk vergoedt mijn verzekering dat.”

Deze krant stelde vragen aan de gemeente of ze hulp kan bieden aan het gezin, omdat het huis onleefbaar is geworden. Maar de situatie is volgens een woordvoerder van de gemeente ‘zo uitzonderlijk’ dat het antwoord al dagen op zich laat wachten.

De processierups op de boom bij het huis van het Eindhovense gezin
De processierups op de boom bij het huis van het Eindhovense gezin © Robin van den Heuvel
Wel zijn de bomen waar de rupsen inzitten vandaag uitgezogen. Maar dat is voor veel buurtbewoners, en ook voor Van den Heuvel, niet voldoende: ,,Volgend jaar komen de rupsen gewoon weer terug. Soms zitten ze er de volgende dag zelfs al weer, in wat lijkt dezelfde aantallen.”

Het gezin wil dat de bomen in de straat gekapt worden, want kap van eikenbomen helpt tegen de plaag, volgens Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

Een plaag
De processierups is vooral een plaag is op plekken in Nederland waar veel eikenbomen staan, zoals in Brabant. Onderzoeker Hellingman zegt dat er alleen maar meer rupsen bijkomen de komende jaren. Zij pleit voor het kappen van eikenbomen in de buurt van scholen en kinderspeelplaatsen. En op plekken waar veel kwetsbare mensen verblijven, zoals bij ziekenhuizen. ,,Daar zou je de eiken moeten vervangen voor bomen die niet gevaarlijk zijn”, zegt de onderzoekster.

Het kenniscentrum houdt eind september een congres over de eikenprocessierups, in een poging om provincie, rijk en gemeenten aan één tafel te krijgen. ,,Want voor de bestrijding moet er coördinatie komen.” Nu is de ene gemeente bijvoorbeeld veel actiever dan de ander, terwijl de vlinders die uit de rupsen voortkomen zich niet aan de gemeentegrenzen houden en overal weer opnieuw eitjes leggen. ,,Het rijk moet in actie komen.”
Foto