Foto's van peuters die met blote voeten door de sneeuw lopen, zorgen voor veel boze reacties op Facebook. Ze werden online gezet door een kinderdagverblijf in Amsterdam en Amstelveen, met daarbij de tekst: "Van koude, frisse voeten slapen ze beter."

Op het bericht kwamen binnen een dag meer dan 8000 reacties. Veel mensen zijn boos op het kinderdagverblijf Hestia, en noemen het onverantwoord of zelfs kindermishandeling, maar er zijn ook mensen die de reacties overdreven vinden en het voor het kinderdagverblijf opnemen.

Al jaren toegepast
Hestia zegt in een reactie dat de ophef het kinderdagverblijf 'verbaast' omdat de methode daar al jaren wordt toegepast en er vaker dingen over op Facebook worden gezet. "Gedurende het jaar trappelen de kinderen op onze kinderdagverblijven, vlak voor het slapen, ongeveer 10 tellen met hun voeten in koud water. Hierdoor wordt onder andere de bloedsomloop gestimuleerd, infectieziekten verminderd en kinderen vallen erdoor in een rustigere en diepere slaap."

"Zoals aangegeven is er de afgelopen dagen vanuit die zienswijze sneeuw getrappeld in verse sneeuw. Het gaat om maximaal tien tellen en aangezien de kinderen direct daarna naar binnen gaan en gaan slapen, liepen sommige kinderen in een jurk of shirt en een luier. De reden dat onze pedagogisch medewerkers soms wel met een jas buiten lopen, komt doordat zij langere tijd buiten zijn om de kinderen te begeleiden. U kunt ook op de foto’s zien dat de pedagogisch medewerkers op blote voeten buiten lopen."

Kneipp-methode
Volgens Hestia is de methode, die de Kneipp-methode wordt genoemd, in Duitsland door 100 kinderartsen bij 2500 gezinnen onderzocht. In Duitsland zou de methode vaker worden toegepast op kinderdagverblijven, in Nederland is Hestia daarin 'pionier'.

Thermofysioloog Boris Kingma van TNO is niet bekend met de methode of met wetenschappelijk onderzoek daarnaar. Wel zegt hij dat koude of warme ledematen bij volwassenen in elk geval niet helpen om in slaap te vallen. "Als de kinderen in het kinderdagverblijf hierna wel beter slapen, dan vermoed ik dat dat niet komt door de kou, maar doordat ze iets spannends hebben meegemaakt en daar extra moe van zijn geworden."

Pijnprikkel vermijden
Volgens Kingma is het voor de vraag of het kwaad kan vooral belangrijk hoe lang de kinderen in de sneeuw hebben gelopen. "Als je het eventjes doet, dan denk ik niet dat het gevaarlijk is. Dan hebben ze koude voeten, die droog je af en dan warmen ze weer op. Duurt het langer, dan wordt de prikkel een pijnprikkel. Vergelijk het maar met wat er gebeurt als je zelf sneeuw vastpakt met je handen. Als je dat eventjes doet, dan is het koud, maar dat gaat prima. Houd je je handen een minuut in de sneeuw, dan voel je dat dat niet verstandig is."

"Minder dan een halve minuut, daar zie ik dus geen kwaad in. Al zou ik ze persoonlijk niet zonder broek en in een luier naar buiten laten gaan."

Volgens Hestia zijn de foto's ook met de ouders van de kinderen gedeeld, en zijn daar geen negatieve reacties op gekomen. "Ouders die voor Hestia kiezen, kennen ons beleid."