Een inzamelingsactie voor een dakloze man die een terrorist in de Australische stad Melbourne wilde stoppen, heeft binnen een dag een bedrag van ruim 63.000 euro opgeleverd. Dat is meer dan het dubbele van het streefbedrag.

De dakloze Michael Rogers zat vrijdag op de stoep een sjekkie te rollen toen de aanval begon. De Somaliër Hassan Khalif Shire Ali stak zijn auto in brand en begon met een mes op voorbijgangers in te steken.

Toegesnelde agenten probeerden de terrorist te stoppen en kregen daarbij hulp van Rogers. Die pakte een leeg winkelwagentje en duwde het meerdere keren tegen de messteker. "Ik wilde gewoon helpen en voor het eerst in mijn leven iets goed doen", zei hij tegen Australische media. Hij raakte de terrorist met het wagentje, maar schakelde hem niet uit. "Hij ging maar niet naar de grond", zei Rogers.

Uiteindelijk werd de terrorist door de politie neergeschoten. Hij overleed in het ziekenhuis. Bij de aanslag kwam de eigenaar van een koffiezaak om het leven en vielen twee gewonden. Volgens de politie was de dader geïnspireerd door Islamitische Staat.

Beelden van Rogers' hulppoging gingen via sociale media de wereld over. Een directeur van een hulporganisatie voor daklozen in Melbourne zag ze ook en zette een inzamelingsactie op touw. "Hij verdient het gewoon", zegt ze.

Rogers zat in het verleden meerdere keren in de gevangenis en kampte met verslavingen. De daklozenorganisatie zegt erop toe te zien dat hij hulp krijgt bij het beheren van zijn geld en dat niemand misbruik van hem maakt.