Het zal je overkomen: een Britse vrouw (42) kwam met een zwelling in haar oog bij de oogarts, die maakte een röntgenfoto en vond een lens in haar ooglid. Die bleek er al 28 jaar te zitten.

De vrouw had al een half jaar last van een zwellend en hangend ooglid en besloot ermee naar een oogarts te gaan. Een chirurg maakte uiteindelijk een MRI-scan en vond een cyste boven haar oogbol.

Op het online medische platform BMJ Case Reports staat dat de chirurg er tijdens de operatie achterkwam dat het vlekje op de scan geen cyste was, maar een harde contactlens. Die was ingekapseld in het zachte weefsel van het ooglid. De lens was op enkele kleine scheurtjes na amper beschadigd.

De Britse vrouw had nooit last van haar ogen en bezocht regelmatig de oogarts. Ze kon zich niet meer herinneren dat ze een lens was kwijtgeraakt. Haar moeder wel, die vertelde over een badmintonincident toen de vrouw 14 jaar was. Ze kreeg een badmintonpluimpje in haar oog.

Volgens een arts die haar oog toen had onderzocht, was er niks ernstigs aan de hand. Moeder en dochter dachten dat de lens uit haar oog was gevallen. Na het incident druppelde het meisje met oogdruppels en droeg ze geen lenzen meer van hetzelfde type. Ze dacht dat er niks aan de hand was. Nu, 28 jaar later, bleek dat de lens naar haar ooglid was verschoven.