Stadjers groeten hem, toeristen willen samen op de foto. Hij is pas vier jaar oud, maar toch al beroemd in Groningen: Nemo, de grote rode kater. Met meer dan vijfduizend volgers op Facebook mag hij zich met recht de baas van de Vismarkt noemen.

Hij woont in sieradenwinkel Liatelier aan de Vismarkt. Iedere ochtend stapt Nemo de deur uit en slaat linksaf. Op weg naar Huize Maas voor een slok water en een kattensnoepje. Dan door naar Sumo om even te dutten in de plantenbak voor het restaurant. Een uurtje later toogt hij uitgerust verder naar Pronk voor een aai, voordat hij linksaf de Folkingestraat inslaat.

Onderweg krijgt hij aandacht genoeg. ,,Het is ongelooflijk”, zegt baasje Hilde Bolks (35), eigenaar van Liatelier.,,Ik hoor zo vaak mensen buiten tegen Nemo praten. Ze groeten hem en vragen hoe het met hem gaat.”

Nemo woont sinds een jaar in de sieradenwinkel. Daarvoor huisde hij in de Haddingestraat, totdat zijn baasje ging verhuizen. Bolks: ,,Toen hebben we even goed overlegd met Nemo. Wil je in een gezinswijk wonen of blijf je liever aan de Vismarkt? Die keuze was voor Nemo niet zo moeilijk. Die houdt echt van deze plek.”

En de Vismarkt houdt van hem. Zijn fanschare groeit gestaag. Inmiddels volgen meer dan vijfduizend mensen de Facebookpagina ‘De avonturen van Nemo’, met daarop vele foto’s van zijn belevenissen.

De pagina is uit noodzaak ontstaan. ,,Zijn vorige baasje had haar telefoonnummer op zijn halsbandje gezet. Maar omdat Nemo zoveel op pad is, werd ze platgebeld door mensen die dachten dat Nemo verdwaald was.” Nu staan de adressen van zijn Facebook- en Instagramaccount op het bandje. ,,Als ik hem kwijt ben, plaats ik een oproepje op de accounts”, aldus Bolks, ,,maar mensen delen vooral veel foto’s, erg leuk om te zien wat hij allemaal beleeft.”

Vorig jaar nog mocht Bolks Nemo ophalen uit Tynaarlo. De kat was in een bezorgbusje van DPD gestapt en zo meegelift naar het depot in Drenthe. ,,Hij is ontzettend nieuwsgierig en wil altijd overal in en alles inspecteren.”

Bolks ontving ’s ochtends op zijn Facebookpagina een foto van Nemo in Tynaarlo. ,,Hij lag daar uitgestrekt op een picknicktafel tussen personeelsleden van bedrijf De Bondt”, grinnikt Bolks. ,,Die kat maakt zich nergens druk om. Toen ik hem ophaalde kwam hij ook spinnend aangelopen en stapte gewoon de auto weer in.”

Dat niets of niemand Nemo tegenhoudt, ondervond ook Willem van Mourik (33), floormanager bij Stadscafé Pronk. Van Mourik heeft al twee keer ’s nachts de alarmcentrale aan de lijn gehad met het bericht dat er beweging in het café was.

“Daar sta je dan, in trainingsbroek, om vier uur ’s nachts bij de deur. Vol spanning, want er kan natuurlijk echt een ongewenste gast binnen zitten. Ik maak de deur open en dan kijken twee van die lichtgevende oogjes me aan. Nemo loopt rustig naar buiten en ik kan weer naar huis."

Zijn nachtelijke capriolen gaan ook niet voorbij aan de bedrijfsleider van Huize Maas, Paula Draaisma (26). ,,Het komt voor dat de beveiliging tijdens een feest bij ons drukker is met Nemo buiten de deur houden dan met vervelende gasten. Hij mag dan niet naar binnen, maar soms glipt hij er toch langs. Zo heeft Nemo wel eens bij de DJ liggen slapen. Tussen de harde muziek en feestende mensen.”

Het personeel van beide zaken checkt na sluitingstijd of de kat er nog is. ,,We doen altijd een extra check”, zegt Draaisma. ,,Vaak heeft iemand hem wel naar buiten zien gaan, maar je weet het met Nemo nooit natuurlijk.”
Foto