De sloop van de oude spoorbrug over de A28 tussen Zeist en Huis ter Heide is begonnen. Vannacht is begonnen met het werk. De A28 is vanwege de werkzaamheden het hele weekend dicht tussen Utrecht De Uithof en Den Dolder.

Het viaduct werd in 1968 aangelegd als onderdeel van een spoorlijn tussen Bilthoven en Zeist, maar er werd nauwelijks gebruik van gemaakt. De laatste tientallen jaren helemaal niet meer. Volgens Rijkswaterstaat is het daarom verstandig om het viaduct af te breken, omdat het voor de veiligheid beter is om zo min mogelijk obstakels te hebben bij een snelweg.

De spoorbrug is in Zeist vaak onderwerp van gesprek geweest. Volgens historicus Kees Volkers bemoeide zelfs de politiek zich ermee in de jaren tachtig. Het gerucht ging dat er een pijpleiding door het viaduct liep, voor kerosine naar de vliegbasis in Soesterberg. In de periode van de Koude Oorlog was dat een onderwerp waar veel geheimzinnigheid omheen hing. De Russen mochten er immers niets van weten.

De geruchten bleken niet te kloppen, maar bleven wel hardnekkig de ronde doen. Volgens Volkers had dat te maken met een fout in een rapport van een aantal raadsleden. Zij hebben waarschijnlijk informatie verkeerd geïnterpreteerd. Er liep namelijk wel degelijk een pijpleiding, maar niet door het viaduct. De leiding lag er pal naast, onder de weg door.
Foto