Hoeveel uur werk je nog? Heb je een idee wat je hierna wilt gaan doen? Het zijn vragen waaraan Margriet de Schepper een hekel heeft. Op haar 71-jarige leeftijd is ze nog volop aan het werk, en met plezier. "Ik ben een uitzondering", licht ze toe. "Mensen vinden het gek dat ik nog werk. Daardoor heb ik continu het gevoel dat ik me moet verdedigen."

Terwijl er veel weerstand is tegen het verhogen van de pensioenleeftijd is Margriet de Schepper, die directeur is van projectmanagementbureau De Schepper Campagnes, het andere uiterste. "Ik doe mijn werk nog altijd met veel plezier en ik voel me fris en vrolijk op mijn bijna 72-jarige leeftijd."

Gisteren bracht het demografisch instituut Nidi een rapport uit waarin staat dat het oneerlijk is dat hoogopgeleiden even vroeg met pensioen mogen als laagopgeleiden. Mensen met alleen basisschool, vmbo of mbo-1 werken het langst en leven het kortst. Daarom zou het beter zijn als laagopgeleiden op 66-jarige leeftijd met pensioen gaan en hoogopgeleiden op hun 70ste.

Wat dat betreft is Margriet lekker bezig. Hoewel ze afgelopen jaar al wat van haar taken als leidinggevende heeft overgedragen aan twee collega's, werkt ze nog zo'n 36 uur per week. "Ik vind het fijn om in een werkomgeving te zitten met collega's. Ik word enthousiast als ik aan een project leiding mag geven en vind het fijn om jonge mensen te enthousiasmeren en hen wat te leren."

Daarnaast wordt ze er blij van om zelf nog dagelijks nieuwe kennis op te doen. "Ik leer van de collega's om me heen, maar ook van cursussen en experts die hun kennis komen delen."

Het zakelijke instinct heeft Margriet van haar moeder en oma, vertelt ze. "Mijn moeder komt uit een hotelfamilie. Het was normaal dat iedereen zijn beste beentje voor zette. Ze ontving de gasten en leidde het personeel op, en mijn oma was de opperbaas. Bijzonder in die tijd, maar noodzaak omdat mijn opa jong was overleden."

Margriet heeft hetzelfde temperament als haar moeder, licht ze toe. "Voordat ik mijn eigen bedrijf opzette, heb ik bij andere organisaties gewerkt. Drie keer maakte ik mee dat ikzelf niet doorgroeide, maar een man wel. Daar had ik op een gegeven moment schoon genoeg van. Ik dacht: ik ga voor mezelf aan de slag."

Voor Margriet is het doodnormaal om door te blijven werken, maar voor veel anderen is het dat niet. "Omdat veel mensen zich afvragen waarom ik nog werk, heb ik het gevoel dat ik me moet verdedigen. Daarom stel ik tegenwoordig de tegenvraag: waarom werk jij eigenlijk niet meer?"

Een terechte reactie, vindt bedrijfsarts Gertjan Beens, die voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). "Als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, je vindt je werk nog leuk en je voelt je goed, dan is daar voor je gezondheid niets mis mee. Veel mensen denken dat op een bepaalde leeftijd het vermogen tot arbeid niet meer mogelijk is, maar dat is niet zo. Wat je blijft gebruiken, je hersenen of fysieke kracht, kun je over het algemeen prima blijven inzetten."

Of Margriet ooit van plan is helemaal te stoppen, vindt ze een moeilijke vraag. "Dat kan ik niet inschatten. Ik ben er trots op dat we nu met zijn drieën leiding geven. Dat gaat goed en ik vind het niet lastig de verantwoordelijkheid over te dragen. Onze klanten reageren ook positief."

"Maar ik wil hier niet als een seniel rondlopen", vult ze aan. "Als men me gaat behandelen als een oude taart, ben ik weg. En ik hoop dat ik zulke eerlijke mensen om me heen heb dat ze tegen mij durven te zeggen: nu moet je stoppen. Je bent een blok aan het been en je kunt het niet meer bijhouden."

Bang om in een zwart gat te vallen Áls ze ooit stopt, is Margriet ook niet. "Ik doe vrijwilligerswerk, ga graag naar het theater, de film, uiteten of op vakantie. Ook organiseer ik met plezier borrels en etentjes en dan pak ik echt uit. Dan kleed ik de boel tot in detail aan."

Margriet voelt zich een 'dikke bofkont' dat ze haar leven zo kan indelen. "Doordat ik de nodige projectreizen naar goededoelenorganisaties in het buitenland heb gemaakt, weet ik dat het leven er voor veel mensen heel anders uitziet. Ik voel me gezegend dat ik een gezond lijf heb, lieve en enthousiaste collega's en een superlieverd thuis met wie ik al bijna 48 jaar getrouwd ben."
Foto