De Waalse Dominique Detry noemt het een 'lijdensweg'. Ze doet naar eigen zeggen al zeventien jaar niets en verdient 2900 euro netto per maand. "Ik schaam me er diep over."

Dat vertelt ze in het programma 'Cést pas tous les jours dimanche', op RTL TVI in België. Detry liep in 2000 een promotie mis voor een baan als leidinggevende en kreeg vervolgens een klus aangeboden in de provinciale bibliotheek. Maar daar kreeg ze nooit een concrete taak, en aan die situatie veranderde nooit iets.

Detry (61) wordt naar eigen zeggen moreel geïntimideerd en beschrijft haar werk als 'gedwongen inactiviteit'. "Ik voer geen klap uit", zegt ze. Ze werd zelfs depressief en dacht aan zelfmoord. "Dankzij mijn naasten en de dokters is het gelukkig niet zover gekomen."

Een oplossing lijkt eenvoudig: zoeken naar een andere baan. Maar dat kon ze niet. "Ik moet zorgen dat er thuis brood op de plank komt", antwoordt Detry. "Als je constant moreel geterroriseerd wordt zoals ik, heb je geen kracht, energie of zelfvertrouwen om een andere job te zoeken."

Het salaris wat ze krijgt, is vorstelijk, zo geeft ze ook zelf toe. Maakt dat niet alles goed? "Het loon is inderdaad benijdenswaardig. Maar deze situatie ervaar ik als een belediging. Als men mij vraagt wat ik doe voor de kost, durf ik niet te antwoorden."

De voorzitter van de provincieraad zegt dat Detry meerdere voorstellen heeft gehad voor een nieuwe baan. Die weigerde ze telkens. Detry: "Ik heb geen politieke wetenschappen gestudeerd om koffie te serveren tijdens vergaderingen."

Het werk van Detry werd ook al vijftien jaar niet meer geëvalueerd, waardoor ze niet ontslagen kan worden. Volgens de provincie werd ze niet meer geëvalueerd omdat haar leidinggevende bang is dat ze naar de rechtbank zou stappen met een klacht over intimidatie.