Een Deense moeder die in 1997 werd gearresteerd omdat ze een kinderwagen met haar baby in New York buiten het restaurant liet staan, terwijl ze zelf binnen zat, treedt met haar verhaal naar buiten. Haar arrestatie zorgde voor internationale ophef.

De Deense vrouw, Anette Sorensen, is nog altijd verbolgen door het gebeuren. "Dit gebeurde 20 jaar geleden, maar het is relevanter dan ooit", zegt ze. "Ouders leven tegenwoordig in grote angst." Ze wil benadrukken dat je ook op een andere manier kunt leven.

Even terug naar 1997. Sorensen zette de kinderwagen met haar toen 14 maanden oude dochter buiten een barbecuerestaurant in Manhattan, terwijl zij en haar man binnen cocktails dronken. Ze zegt dat ze regelmatig bij haar dochtertje, dat goed ingepakt zat, ging kijken.

De restauranteigenaar alarmeerde de politie waarna de ouders werden gearresteerd en in de boeien werden geslagen. De beschuldiging: kindermishandeling. De kinderbescherming nam de zorg voor de baby voor vier dagen op zich. "Ik denk dat er geen grotere straf mogelijk is dan dat ze je kind van je afpakken", zegt de moeder tegen The New York Post.

Het incident leidde tot een wereldwijde discussie over opvoeden.

Inwoners van New York waren verontwaardigd dat de ouders hun kind alleen lieten, maar in haar thuisland Denemarken was de woede juist omgekeerd: waarom kwamen deze mensen in vredesnaam voor zoiets in de cel terecht?

Dat vond uiteindelijk ook justitie, want de aanklacht voor kindermishandeling kwam te vervallen. Sorensen eiste een schadevergoeding van 20 miljoen dollar voor de onterechte aanhouding, maar ze kreeg uiteindelijk 'slechts' 66.000 dollar.

Sorensen schreef een boek over haar ervaringen in 1997 en dat wil ze graag in het Engels uitbrengen. "Het zou ook mooi zijn als er excuses zouden komen", zegt ze in een filmpje waarop ze fondsen voor haar boek werft. "Maar die zullen er wel nooit komen."